Skip to main content

Στη γερμανική βουλή το πρόγραμμα λιτότητας

Σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα παρουσιάσει επισήμως το σχέδιο λιτότητας της χώρας, στο οποίο θα ανακοινωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2011 και οι κατευθυντήριε
Σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα παρουσιάσει επισήμως το σχέδιο λιτότητας της χώρας.

Στο έκτακτο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2011 και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Η αρχή που αναμένεται ότι θα διέπει τη νέα γερμανική οικονομική στρατηγική είναι η δραστική μείωση των δαπανών. Με αφετηρία τον προϋπολογισμό του 2011, το γερμανικό δημόσιο βάζει πλώρη για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία, με σκοπό να επιτύχει περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 40% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πάντως, η βασική προτεραιότητα για το γερμανικό επιτελείο είναι να μην αυξηθούν οι φόροι, προκειμένου να μην πληγεί η κατανάλωση και γενικότερα να μην υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης. Οι συνολικές κυβερνητικές δαπάνες, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά θα μειωθούν κατά τουλάχιστον έντεκα δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες περικοπές φαίνεται να αφορούν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και το υπουργείο Μεταφορών. Αντιθέτως, αναμένεται να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα, ίσως και περισσότερο από 7%.

Η αλήθεια είναι ότι το γερμανικό οικονομικό επιτελείο πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ λιτότητας και μη κάμψης της ανάπτυξης, ενώ είναι αναγκαίο να προβληθεί στους Ευρωπαίους εταίρους της ως πρότυπο δημοσιονομικής σταθερότητας για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, πρωτοστατώντας στα μέτρα λιτότητας.

«Για τη σταθερότητα του νομίσματός μας, αλλά και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», φαίνεται να αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Σόιμπλε στο υπουργικό συμβούλιο.

ZENITH