Skip to main content

Στη Lavazza έναντι 6 εκατ. ευρώ πώλησε την Onda Café η Global Finance

Γεύση και άρωμα… Ιταλίας θα αναδύουν εφεξής τα καταστήματα της αλυσίδας καφέ «Onda Café» στη γειτονική Βουλγαρία, τα οποία μέχρι και τώρα ελέγχονταν ιδιοκτησιακά από την ελληνική Global Finance.
Γεύση και άρωμα… Ιταλίας θα αναδύουν εφεξής τα καταστήματα της αλυσίδας καφέ «Onda Café» στη γειτονική Βουλγαρία, τα οποία μέχρι και τώρα ελέγχονταν ιδιοκτησιακά από ελληνικά συμφέροντα.

Πληροφορίες από τη βουλγαρική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Global Finance, με έδρα στην Αθήνα, συμφώνησε να πωλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο που κατείχε στην Onda Café, στον κολοσσό του καφέ Lavazza Coffee Shop Srl. Το τίμημα ανήλθε στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη μεταβίβαση στη Lavazza και των 11 σημείων πώλησης που διαθέτει αυτή τη στιγμή στη Σόφια η αλυσίδα Onda Café. Η Global Finance, που έχει ως επιχειρηματική πρακτική να αποκτά συμμετοχές σε δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και μετά από μερικά χρόνια να αποχωρεί αποκομίζοντας κέρδη, είχε αποφασίσει για πρώτη φορά το 2005 να επενδύσει στο project Onda Café, το οποίο είχε βασιστεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που είχαν σχεδιάσει ειδικοί από την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Με την κίνηση αυτή η ιταλική εταιρεία, που έχει την έδρα στο Τορίνο, βάζει πόδι και στη βουλγαρική αγορά, στην οποία μέχρι τώρα δεν είχε καθόλου παρουσία, μολονότι η αλυσίδα Lavazza Coffee Shops αριθμεί σήμερα συνολικά 350 καταστήματα σε Ευρώπη, Ασία και την Αμερική. Η συγκεκριμένη συμφωνία, να σημειωθεί, είναι η δεύτερη που γίνεται στον κλάδο του café στη Βουλγαρία, καθώς πριν από λιγότερο από ένα έτος η βρετανική αλυσίδα καφέ Costa Coffee αγόρασε την Coffeeheaven, μια εισηγμένη στο Λονδίνο, η οποία επίσης έχει καταστήματα στη χώρα.

Το ελληνικό άρωμα στον καφέ, πάντως, δεν θα λείψει από τη Βουλγαρία. Η αλυσίδα flocafe που ανήκει στον ελληνικό όμιλο της Vivartia διαθέτει ήδη σημεία πώλησης στη γειτονική χώρα και σχεδιάζει να προσθέσει και νέα, στο προσεχές διάστημα. Επίσης η αλυσίδα Starbucks, την οποία έχει αναλάβει και αναπτύσσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ ο όμιλος Μαρινόπουλου, στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου άνοιξε ένα διπλό κατάστημα στη Σόφια, μέσα στο εμπορικό κέντρο The Mall. Είναι ο 4ος κρίκος στην αλυσίδα, καθώς η Starbucks διαθέτει από διετίας άλλα τρία καταστήματα στη Βουλγαρία, εκ των οποίων δύο στην πρωτεύουσα και ένα στην πόλη του Μπουργκάς, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

ZENITH