Skip to main content

Στη μαύρη λίστα της διεθνούς οικονομίας οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ο διπλασιασμός των εξαγωγών εντός της 5ετίας είναι ο στόχος που θέτει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος αρκεί να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η πρόταση του για τη δημιουργία συστήματος στήριξης τ
Ο διπλασιασμός των εξαγωγών εντός της 5ετίας είναι ο στόχος που θέτει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος  αρκεί να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η πρόταση του για τη δημιουργία συστήματος στήριξης της επιχειρηματικής εθνικής εξωστρέφειας.

Την πρόταση αυτή παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαίδης σε συνέντευξη που έδωσε χθες, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, αρκεί να εφαρμοστούν από μέρους της πολιτείας οι  δράσεις υποστήριξης των επιχειρηματικής εξωστρέφειας, να έχει αναπτυξιακή εφαρμογή το ΕΣΠΑ και οι επιχειρηματίες να αλλάξουν νοοτροπία, να εγκαταλείψουν την εξωστρέφεια και να επιδιώξουν να γίνουν εξωστρεφείς και ανταγωνιστικοί.

Ο κ. Θωμαίδης επισήμανε ότι η χώρα μας, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, έχει δυσφημιστεί παγκοσμίως. Αυτό, μάλιστα είχε ως συνέπεια όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να μπουν στην  black list, καθώς οι πελάτες τους δεν τους δίνουν προκαταβολές, ενώ το πλαφόν στο ασφάλιστρο κινδύνου έχει μειωθεί στο  το 1/10.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι κατά την περίοδο της κρίσης οι εξαγωγές αποτέλεσαν «σωσίβιο» για τις ελληνικές εταιρίες οι οποίες αύξησαν το τζίρο τους από τις εξαγωγές εν αντιθέσει με το τζίρο στην εσωτερική αγορά που μειώθηκε.

Τελευταία ευκαιρία το ΕΣΠΑ

Ο κ. Θωμαίδης υποστήριξε ότι το ΕΣΠΑ είναι η τελευταία αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα. Και γι΄ αυτό τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί για να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι η εσωτερική κατανάλωση.

Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις προτάσεις του ΣΕΒΕ και όλων των παραγωγικών φορέων, προκειμένου να καταστεί η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και να εξυγιάνει τη δημόσια διοίκηση από τη διαφθορά και τη σπατάλη. Διαμαρτυρήθηκε για το ότι μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν φάνηκε να ακολουθεί τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για τη δημιουργία συστήματος στήριξης επιχειρηματικής εθνικής εξωστρέφειας.

Αδυναμίες στο εξαγωγικό όραμα

Ως αδυναμίες της Ελλάδας στο εξαγωγικό όραμα, ο κ. Θωμαίδης εντοπίζει τα ακόλουθα:
-Απουσία οράματος εθνικής εξωστρέφειας.
-Ελλειψη εθνικής στρατηγικής , στόχων και κατευθύνσεων για τις εξαγωγές.
-Ελλειψη πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων
-Απουσία στόχευσης σε νέες αγορές και αδυναμία προσαρμογής των ελληνικών προιόντων σε νέα δεδομένα.
-Μη ενεργός ρόλος των φορέων εξωστρέφειας.
-Μονοσήμαντος προσανατολισμός ενεργειών στήριξης των εξαγωγών.
-Ελλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων
-Ελλειψη συστηματικής εκπαίδευσης στο χώρο των εξαγωγών.


Ο ΣΕΒΕ προτείνει την ύπαρξη συγκεκριμένου επιτελικού και συντονιστικού οργάνου ενίσχυσης της εξωστρέφειας με σαφείς κατευθύνσεις, συντονισμό , παρακολούθηση και εξοικονόμηση κόστους με αποφυγή επικαλύψεων μεταξύ των δράσεων ενίσχυσης και εξωστρέφειας.

ZENITH