Skip to main content

Στη μείωση δαπανών ρίχνει το βάρος η Ισπανία

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας το 2010 και το 2011 θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι από την αύξηση των φόρων, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας.
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας το 2010 και το 2011, την οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση της Μαδρίτης στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο, θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι από την αύξηση των φόρων, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Έλενα Ντελγκάντο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προωθούμε επιπρόσθετες μειώσεις δαπανών ύψους πέντε δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και δέκα δισ. ευρώ για το επόμενο», διευκρίνισε η Ντελγκάντο μιλώντας στη δημόσια ισπανική τηλεόραση. Αυτή η επιπρόσθετη προσπάθεια «θα επιτρέψει τη μείωση του ελλείμματος από 11,2% (του ΑΕΠ) σε 6% το 2011 και όχι σε 6,5%, όπως είχε εσφαλμένα αρχικά ανακοινωθεί», δήλωσε η υπουργός.

Η δράση αυτή ανταποκρίνεται στην γενική έκκληση που απηύθυναν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, διευκρίνισε η Ντελγκάντο.
 
«Από την (προηγουμένη) Τετάρτη έως την Παρασκευή υπήρξε μια μεγάλη αποσταθεροποίηση και η εκτίμηση ότι το ευρώ ήταν σε κίνδυνο», εξήγησε. Ως αποτέλεσμα, κατά τη Σύνοδο των ηγετών κρατών μελών της ζώνης ευρώ επικράτησε η ανάγκη μείωσης των υφιστάμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως, σημείωσε η Ντελγκάντο, στις χώρες με τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα: Την Ιρλανδία, την Ισπανία και ασφαλώς την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Η επιπρόσθετη μείωση των δαπανών που προβλέπεται στο πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο επίπεδο του 3% του ΑΕΠ το 2013, αντιπροσωπεύει μια υπαναχώρηση της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία έως την προηγουμένη εβδομάδα διαβεβαίωνε ότι δεν απαιτείται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κυριότερος ισπανικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο Ibex-35 του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, κατέγραφε στο μέσο της συνεδρίασης απώλειες άνω του 5%, διαμορφούμενος στις 9.824,00 μονάδες, μία ημέρα μετά την εκτόξευσή του κατά 14,43%, στον απόηχο του σχεδίου διάσωσης εθνικών οικονομιών της Ευρωζώνης που παρουσίασε η ΕΕ.

Ο δείκτης άνοιξε με απώλειες 3,55%, ακολουθώντας τις τάσεις διόρθωσης τιμών που παρουσιάζουν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ευφορία που ακολούθησε την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης.

ZENITH