Skip to main content

Στη νομαρχία Κοζάνης έναντι ενός ευρώ η έκταση των ΜΑΒΕ

Το συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας από την Τράπεζα Πειραιώς της έκτασης των πρώην Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος υπέγραψε ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής.
Στη νομαρχία Κοζάνης έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ μεταβιβάστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς τα 4.135 στρέμματα των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος-ΜΑΒΕ ΑΕ. Το συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας της έκτασης των πρώην ΜΑΒΕ υπέγραψε ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής σε συμβολαιογραφείο των Σερβίων.

Το ορυχείο της ΜΑΒΕ βρίσκεται στο Ζιδάνι του νομού Κοζάνης, 40 χλμ από την πόλη της Κοζάνης, σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από τον ποταμό Αλιάκμονα και κοντά στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Η παραγωγή των ΜΑΒΕ ξεκίνησε το 1982 και σταμάτησε τον Μάρτιο του 2000, αφήνοντας πίσω της μια περιοχή με περιβάλλον υποβαθμισμένο και βαρύτατα ρυπασμένο από τον αμίαντο. Στις εγκαταστάσεις των ΜΑΒΕ περιλαμβάνονται το ορυχείο, οι αποθέσεις των στείρων, οι υπαίθριοι χώροι του εργοστασίου και οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία της περιοχής, αποτελούν αδιαπραγμάτευτους όρους για την επιβίωση και την προοπτική της κοινωνίας μας. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης με το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αξιοποίησης εδαφών στη χώρα μας, που υλοποιεί και ολοκληρώνει σταδιακά στις εκτάσεις των πρώην ΜΑΒΕ, συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου, διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νομού», αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας Κοζάνης.

Η μεταβίβαση της κυριότητας της έκτασης των ΜΑΒΕ ήρθε μετά από συστηματική προσπάθεια του κ. Δακή, ώστε η νομαρχία Κοζάνης να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλα τα έργα αποκατάστασης στο χώρο των μεταλλείων αμιάντου. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την αξιοποίηση των εδαφών των πρώην ΜΑΒΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ.ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά περί τα 18,5 εκατ.ευρώ θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον για τη β΄φάση της αποκατάστασης των αποθέσεων και της καθαίρεσης και ενταφιασμού των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ.

ZENITH