Skip to main content

Στη Σερβία «ξεπλένονται» δισεκατομμύρια ευρώ

Στη Σερβία, σε ετήσια βάση, νομιμοποιούνται 1,7 δισ. ευρώ, από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρ
Στη Σερβία, σε ετήσια βάση, νομιμοποιούνται 1,7 δισ. ευρώ, από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων, Βλάντισλαβ Τσβέτκοβιτς, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι, μέχρι τώρα απέστειλε στην υπηρεσία καταπολέμησης του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος 1.769 αιτήσεις για έλεγχο των στοιχείων αγοραστών και μόνο σε μία περίπτωση έλαβε απάντηση με πληροφορίες ότι πρόκειται για ύποπτη συναλλαγή. «Σταματήσαμε τότε τη συγκεκριμένη διαδικασία ιδιωτικοποίησης», δήλωσε ο κ. Τσβέτκοβιτς.

Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι ποινικό αδίκημα στην Σερβία από το 2002. Από το 2002 μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου για επένδυση μαύρου χρήματος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση από το 2007 δεν επιτρέπει σε καταδικασθέντες ή πρόσωπα εναντίον των οποίων διεξάγεται έρευνα να αγοράσουν κρατικές εταιρίες στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης.

Ο συγκεκριμένος νόμος υποχρεώνει την υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων να παραδίδει ονόματα συμμετεχόντων στη διαδικασία στο υπουργείο Εσωτερικών και στην υπηρεσία καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και στους οργανισμούς αυτούς να αποστέλλουν πίσω πληροφορίες. Παραμένει ανοικτό το θέμα, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών και η υπηρεσία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθυστέρησαν με αποτέλεσμα η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων να μην μπορεί να αντιδράσει, υπογράμμισε ο κ. Τσβέτκοβιτς.

Η πρακτική ακύρωσης συμβολαίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνεται ολοένα και συχνότερη και η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων τους πρώτους δύο μήνες του 2010 ακύρωσε 50 συμβόλαια, ενώ το 2006 ακυρώθηκαν 56 ιδιωτικοποιήσεις. «Ακόμη 700 συμβόλαια είναι στη φάση ελέγχου. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί συνολικά 7.721 έλεγχοι και σχεδόν το 50% ήταν έκτακτοι», είπε ο κ. Τσβέτκοβιτς.

ZENITH