Skip to main content

Στη Σόφια ο Κέρι

Στη Σόφια βρίσκεται, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος στις συναντήσεις που θα έχει με τη βουλγαρική ηγεσία αναμένεται να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την ενέργεια.

Στη Σόφια βρίσκεται, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος στις συναντήσεις που θα έχει με τη βουλγαρική ηγεσία αναμένεται να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, το εμπόριο, τους πρόσφυγες, αλλά και τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Αυτή την ώρα, ο κ. Κέρι έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και στις δύο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ προηγουμένως είχε συνομιλίες και με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

Τον Τζον Κέρι συνοδεύει στην επίσκεψή του αυτή στη βουλγαρική πρωτεύουσα η Βικτόρια Νούλαντ, αναπληρωτής του κ. Κέρι σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκά και ευρασιατικά ζητήματα. Η κ. Νούλαντ είχε επισκεφθεί τη Βουλγαρία και στα τέλη του περσινού Μαρτίου.

Τα μέτρα ασφάλειας στο κέντρο της Σόφιας, όπου πρόκειται να έχει τις συναντήσεις αυτές ο κ. Κέρι, είναι ενισχυμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite. Μέτρα έχει λάβει και η Τροχαία, απαγορεύοντας το παρκάρισμα οχημάτων -μεταξύ άλλων- σε διάφορες οδούς κοντά στα κτίρια της κυβέρνησης και της προεδρίας.

Η εξερεύνηση σχιστολιθικού αερίου αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Η Βουλγαρία απαγόρευσε την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου τον Ιανουάριο του 2012, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, και ορισμένα δημοσιεύματα θέλουν τη Σόφια να είναι τώρα υπό πίεση να άρει αυτό το μορατόριουμ, μετά και την απόφαση της Μόσχας να ακυρώσει τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τις συνομιλίες είναι η συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, που περιμένει το "πράσινο φως" από την κυβέρνηση Μπορίσοφ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μονογράψει, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας της θητείας της, μια συμφωνία με τη Westinghouse για την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι, η οποία, ωστόσο, δεν έχει πάρει τη σχετική έγκριση από το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Σόφια πραγματοποιείται, επίσης, σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic and Investment Partnership (TTIP). Μόλις χθες, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα, ανέφερε ότι οι συνομιλίες του κ. Κέρι στη Σόφια θα επικεντρωθούν στη συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ενεργειακή διαφοροποίηση και τις διμερείς σχέσεις στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ο Τζον Κέρι είναι ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τη διοίκηση Ομπάμα που επισκέπτεται τη Βουλγαρία. Είχε προηγηθεί επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον. Είναι, επίσης, ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών δυτικής χώρας που συναντάται με τη βουλγαρική ηγεσία σε λιγότερο από ένα 24ωρο, αφού χθες τη Σόφια επισκέφθηκε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ.

ZENITH