Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη η κινητικότητα “Bridging the Gap”

Να ενθαρρύνει τους νέους να διαμορφώσουν διαύλους επικοινωνίας με διάφορες ομάδες, που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό επιχείρησε η κινητικότητα “Bridging the Gap”.

Να ενθαρρύνει τους νέους να διαμορφώσουν διαύλους επικοινωνίας με διάφορες ομάδες, που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις προκαταλήψεις από κάποια τμήματα της κοινωνίας, καθώς και να προτείνει νέους τρόπους συνύπαρξης με αυτές τις ομάδες και να ενδυναμώσει την αμοιβαία συνεργασία, επιχείρησε η κινητικότητα “Bridging the Gap”.

Η δράση υλοποιήθηκε από την άτυπη ομάδα νέων «ΕΥΚΑΙΡΙΑ» και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+, sub-action KA1 – Mobility of Youth Workers.

Η βιωματική μάθηση που εφαρμόζεται στα πλαίσια της μη τυπικής εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξατομικευμένες ανάγκες των συμμετεχόντων και τη διαφορετικότητά τους.

Η κινητικότητα νέων υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (3 – 11 Δεκεμβρίου 2014), στο ξενοδοχείο «Βεργίνα», όπου 43 συμμετέχοντες οι οποίοι προέρχονται από 10 χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Κροατία, ΠΓΔΜ και Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να ευαισθητοποιηθούν και να ενσωματωθούν μέσα στην ομάδα με απώτερο στόχο τη γνώση και την εξέλιξη της δημιουργικότητάς τους. Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως η αποδοχή της κοινωνικής/πολιτισμικής διαφορετικότητας και ίσες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη.

«Στην κοινωνία του σήμερα και της σύγχρονης Ευρώπης κυριαρχούν η πολύ-πολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα με γνώμονα τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την εθνικότητα, αλλά και με βάση την οικονομική κατάσταση ή ακόμη και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Οι άνθρωποι τείνουν να φοβούνται και να αποκλείουν οτιδηποτε διαφορετικό. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτήν που βιώνει η Ευρώπη τα τελευταία έξι χρόνια, πολλοί ψάχνουν για «αποδιοπομπαίους τράγους», στιγματίζοντας έτσι χωρίς δισταγμό κοινωνικές ομάδες με «διαφορετικά» χαρακτηριστικά όπως την εθνικότητα, τη θρησκεία κλπ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αποτελέσματα προγράμματος: 

  • Χρησιμοποίησαν μορφές διαλόγου για την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
  • Συνειδητοποίησαν, αποδέχτηκαν και σεβάστηκαν τη διαφορετικότητα.
  • Κατανόησαν την αμοιβαία συνεργασία και την ένταξη των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
  • Συμμετείχαν σε κατάρτιση όπου χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι και αρχές της μη-τυπικής μάθησης.
  • Συνεργάστηκαν στα πλαίσια ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.
  • Έγιναν γνώστες διαφορετικών μεθόδων μάθησης που διευκολύνουν τη συμμετοχή, συνεργασία και επίλυση προβλημάτων.
  • Ήρθαν σε επαφή με άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη του κοινωνικο-πολιτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, όταν επισκέφτηκαν το Κέντρο Μεταναστών της Θεσσαλονίκης.
  • Έμαθαν για δυσκολίες ένταξης στην κοινωνία και για τις διαφορετικές πτυχές της ζωής κωφών ατόμων από την επίσκεψη του Καθηγητή του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη.

Σαν τελικό αποτέλεσμα της κινητικότητας, οι συμμετέχοντες προετοίμασαν ένα θεατρικό με την τεχνική του Augusto Boal’s από το «Θέατρο του Καταπιεσμένου», το οποίο παρουσιάστηκε στο Κέντρο Μεταναστών της Θεσσαλονίκης. 

ZENITH