Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Βουλγαρίας για το φυσικό αέριο

Την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, αρμόδιοι φορείς της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας θα υπογράψουν την ιδρυτική συμφωνία της μεικτής εταιρίας, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατ
Την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, αρμόδιοι φορείς της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας θα υπογράψουν την ιδρυτική συμφωνία της μεικτής εταιρίας, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου, το οποίο θα συνδέσει τον αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας με το δίκτυο μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας.

Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα, από το βήμα της βουλγαρικής Βουλής ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, στο πλαίσιο του τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Τράικοφ εξήγησε ότι πριν από δύο μέρες επιτεύχθηκε συμφωνία με την Ελλάδα για την ίδρυση κοινής αναπτυξιακής εταιρίας, η οποία θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό που θα συνδέει το ελληνικό σύστημα αερίου με τη Βουλγαρία.

Η εταιρία, πρόσθεσε, θα έχει τους ακόλουθους μετόχους με ίσα μερίδια: τη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding και την IGI Poseidon, στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison S.p.A.

Σ’ αυτή τη φάση, το σχέδιο κατασκευής του νέου αγωγού βρίσκεται στο στάδιο των προκαταρκτικών μελετών. Η λειτουργία του μελλοντικού έργου, το οποίο θα εγγυηθεί τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο, αναμένεται να αρχίσει σε τρία χρόνια από τώρα, ανέφερε ο κ. Τράικοφ.

Οι διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου με τη Ρουμανία και την Ελλάδα αναμένεται να γίνουν λειτουργικές το 2012 και το 2013 αντίστοιχα, ανέφερε ο Βούλγαρος υπουργός.

Μέχρι σήμερα, έχουμε τα βασικά πορίσματα της μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη της σύνδεσης με την Ελλάδα, που δείχνουν ότι το έργο είναι εφικτό από οικονομική, τεχνική και περιβαλλοντική πτυχή. Έως το τέλος του έτους, το έργο θα εισέλθει στην επενδυτική φάση, είπε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του προέδρου της κεντροδεξιάς Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), Μάρτιν Ντιμιτρόφ.

Η έγκριση και η αδειοδότηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2011, καθώς και η χορήγηση άδειας κατασκευής. Η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, είπε ο κ. Τράικοφ.

ZENITH