Skip to main content

Στίγκλιτς: Η ελληνική κρίση ίσως αποτελέσει το τέλος του ευρώ

Η ελληνική κρίση ίσως αποτελέσει το τέλος του ευρώ, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, τονίζοντας ότι η απουσία ενός κοινού δημοσιονομικού πλαισίου αποτελεί ελάττωμα της Ευρωζώνης.
Η ελληνική κρίση ίσως αποτελέσει το τέλος του ευρώ, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόσεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο BBC Radio 4.

Ο κ. Στίγκλιτς προειδοποίησε ότι, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα της Ευρωζώνης, τότε, «το μέλλον του ευρώ θα είναι περιορισμένο». Όπως εξήγησε, η απουσία ενός κοινού δημοσιονομικού πλαισίου αποτελεί ελάττωμα της Ευρωζώνης, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια εξαιτίας της κρίσης της Ελλάδας.

Ο κ. Στίγκλιτς αμφισβητεί και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Νομίζω ότι η ελπίδα πως αυτό θα ηρεμήσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις είναι κατά πάσα πιθανότητα άτοπη. Η διάσωση θα δουλέψει για λίγο, όμως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα παραμένουν, οι κερδοσκόποι τα γνωρίζουν και καθώς οι αδυναμίες στην Ευρώπη εντείνονται, ενδέχεται να υπάρξει ιδανικό έδαφος για κερδοσκοπικές επιθέσεις».

Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας θεωρούνται ανησυχητικές από τον οικονομολόγο, ειδικά στην περίπτωση που η κρίση επεκταθεί σε κάποια μεγαλύτερη χώρα. «Οι φαινομενικά πολύ αυστηροί όροι που επιβάλλονται στην Ισπανία θα είναι αντιπαραγωγικοί σε ό,τι αφορά την αποφυγή της μετάδοσης», είπε.

ZENITH