Skip to main content

Στίγκλιτς: Λάθος η τακτική της ΕΚΤ έναντι στην Ελλάδα

Το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υψηλότερο του κόστους διάσωσής της, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».

Λανθασμένη χαρακτηρίζει την τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Ελλάδας ο νομπελίστας οικονομολόγος,Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», η ΕΚΤ εν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο ελιγμού στην ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υψηλότερο του κόστους διάσωσής της και υπογραμμίζει ότι αυτό που έπρεπε να έχει συμβεί από την αρχή της κρίσης, είναι να υπάρξει μια στρατηγική επικεντρωμένη στην ώθηση της ανάπτυξης, μια πολιτική υπέρ της οποίας τασσόταν επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως δεν ήταν μόνο του στο να διαχειριστεί την ελληνική υπόθεση.

Ερωτηθείς πώς κρίνει την ανάμειξη της ΕΚΤ στην ελληνική υπόθεση, σημειώνει ότι πρόκειται για έναν «αδιανόητο δρόμο», προσθέτοντας ότι «είναι σαν η αμερικανική ηγεσία να αφήσει την Καλιφόρνια να χρεοκοπήσει χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι της».

Η ΕΚΤ, σημειώνει, δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που είναι λάθος.
 

ZENITH