Skip to main content

Στην 5η θέση της ακρίβειας η Ελλάδα

Η υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε ότι η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των ΕΦΚ και ΦΠΑ, ωστόσο απέδωσε τις πληθωριστικές τάσεις στις στρεβλώσεις της αγοράς.
Στη παραδοχή ότι η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, προχώρησε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσελη, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι στρεβλώσεις της αγοράς είναι αυτές που ενισχύουν τις πληθωριστικές τάσεις.

Η υπουργός σημείωσε ότι οι αυξήσεις σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης, κυρίως από την κατηγορία των πετρελαιοειδών, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 43%, και έμμεσα από τις μεταφορές με αύξηση (αύξηση 18,5%) καθώς και από τα αλκοολούχα και τα καπνικά (αύξηση 10%). Το αποτέλεσμα είναι, με βάση την μέση λιανική τιμή στις χώρες της ΕΕ-27, η Ελλάδα να βρίσκεται στην 5η θέση της ακρίβειας στις 3 Μαΐου, από την 20ή Θέση στις 4 Ιανουαρίου 2010

Αντίστοιχα, αν υπολογιστούν μόνο οι φόροι, από την 22η θέση στις 4 Ιανουαρίου 2010 έφτασε στις 29 Μαρτίου 2010 να είναι η τρίτη χώρα στην Ε.Ε. των 27 ως προς την φορολογική επιβάρυνση.

Ωστόσο, η υπουργός σημείωσε ότι αρκετές κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση, όπως η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 0,9% τα νωπά και αγροτικά, η τιμή των οποίων μειώθηκε κατά 9,1%.

Πάντως, επειδή οι τιμές διατηρούνται ψηλά η υπουργός σημείωσε ότι η εξήγηση βρίσκεται στο ότι στην αγορά μας εμφανίζονται σημαντικές στρεβλώσεις για αυτό και έχουν τεθεί οι άξονες δράσεις από το υπουργείο Οικονομίας με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2010 σε πρώτη φάση, για να αλλάξει η εικόνα της αγοράς.

Κατά την ίδια οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται α) στην κατάχρηση ισχύος αγοραστών, β) στον ατελή ανταγωνισμό και τα εμπόδια εισόδου, γ) στο υψηλό κόστος μεταφοράς, δ) στη μείωση επενδύσεων και τα ρυθμιστικά εμπόδια, καθώς και ε) στην κατάχρηση ισχύος προμηθευτών.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αυτές έχουν οδηγήσει αθέμιτες πρακτικές συμβάσεων, σε αθέμιτες ενδοομιλικές συναλλαγές, σε συγκαλυμμένες προωθητικές ενέργειες και εν τέλει σε αδιαφάνεια τιμών, αθέμιτες προμήθειες και καθυστερημένες πληρωμές, υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το υπουργείο έχει ξεκινήσει την υλοποίηση σειράς μέτρων που στηρίζεται σε τέσσερις κεντρικούς πυλώνες:

Πυλώνας 1: Παρακολούθηση αγοράς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

α) Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών (Δεκ. 2009)
β) Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων- Νέο Σύστημα Τιμολόγησης (Σεπτ 2010)
γ) Λειτουργία και Μεταφορά αρμοδιοτήτων Παρατηρητηρίου Καυσίμων από ΥΠΕΚΑ σε ΥΠΟΙΑΝ ( Μάιος 2010)
δ) Έλεγχος αγοράς καυσίμων / αυστηροποίηση νομικού πλαισίου (Ιουν.2010)

Πυλώνας 2: Επισήμανση και άρση στρεβλώσεων στην Ελληνική αγορά

α) Ανατιμολόγηση Φαρμακευτικών Προϊόντων (Αρ14, Ν.3840/2010) και Αγορανομική Διάταξη ( 3/4/2010)
β) Τροποποίηση όρων και αποτελεσμάτων καταγγελίας εμπορικών μισθώσεων (Μάιος 2010)
γ) Αντικειμενικοποίηση των όρων-παροχών για την πρόσβαση στο ράφι (Ιουλ. 2010)
δ) Αγορανομική Διάταξη για Διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών λιανεμπόρων (Ιουν. 2010))
ε) Απελευθέρωση Υπηρεσιών - «Κλειστά» Επαγγέλματα (Δεκ. 2010)

Πυλώνας 3: Αναβάθμιση θεσμών εποπτείας αγοράς και προστασία καταναλωτών

α) Επιβολή πλαφόν στις τιμές υγρών καυσίμων ( Μαρ- Απρ 2010)
β) Εντατικοποίηση Ελέγχων - επιβολή προστίμων ( Ιαν- σήμερα)
γ) Έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών (Μάιος 2010)
δ) Πάγωμα Διδάκτρων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (Ιουν. 2010)
ε) Ενίσχυση προστασίας καταναλωτών - διασφάλιση ενημέρωσης και ισχυροποίηση διαπραγματευτική ικανότητας (τροπ. Ν. 2251/94, Μάιος 2010)
στ) Αξίωση αποζημιώσεων από παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (τροπ. 2251/94, Μάιος-Ιουν. 2010)
ζ) Εκσυγχρονισμός Λειτουργίας Κεντρικών Αγορών
ι) Απλοποίηση Αδειοδοτήσεων

Πυλώνας 4: Αναβάθμιση λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

α) Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ν. 703/77)
β) Σύσταση Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας στη ΓΓΕ

ZENITH