Skip to main content

Στην αγκαλιά του ΔΝΤ και επίσημα η Ελλάδα

Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της EE και του ΔΝΤ κατέθεσε επισήμως σήμερα η χώρα μας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της EE και του ΔΝΤ κατέθεσε επισήμως σήμερα η χώρα μας, όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι από το Καστελόριζο ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

«Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνδράμουν αποφασιστικά, ώστε να δημιουργήσουν ένα απάνεμο λιμάνι για την Ελλάδα.

«Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των εταίρων της. Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα, πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας μέσα από μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ένωσης για τη στήριξη της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΝΔ για την κατάσταση της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου, είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες».

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό», κατέληξε.

Σε λίγο αναμένεται και η άτυπη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι αγορές την επίσημη ανακοίνωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Στις 13:13 ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώνεται στις 1.936,57 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο  σε ποσοστό +4,07%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 134,48 εκατ. ευρώ. Ραγδαία ήταν  η αποκλιμάκωση των spreads, καθώς λίγο μετά τη 13:00 έπεσαν στις 491 μονάδες βάσης κατά 87,2 μβ χαμηλότερες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Πλέον, απομένει να ανακοινωθεί οτρόπος ακριβώς με τον οποίο θα έρθει η παροχή στήριξης στη χώρα, δηλαδήαπό πού θα εκταμιευτούν τα χρήματα.

Το ΔΝΤ φέρεται να είναι ο πρώτος φορέας που θασυμβάλει μέρος του απαιτούμενου ποσού. Λίγα λεπτά, εξάλλου, πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού εκπρόσωπος τηςγερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να δράσειάμεσα αναφορικά με την Ελλάδα.

Επιστολή του ΥΠΟΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε σήμερα στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την παρακάτω επιστολή:

Προς

Πρόεδρο Eurogroup
κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
κ. Όλι Ρεν

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πρόεδρο
κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ

Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

ZENITH