Skip to main content

Στην Αθήνα ο Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, δέκα υπουργούς αλλά και ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι θα μετάσχουν σε ελληνοτουρκικό επενδυτικό φόρουμ.
Σήμερα το μεσημέρι καταφτάνει στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, δέκα υπουργούς αλλά και ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι θα μετάσχουν σε ελληνοτουρκικό επενδυτικό φόρουμ.

Ανεξαρτήτως από το τι λέγεται και γράφεται το τελευταίο διάστημα, συγκεκριμένη ατζέντα για την υπογραφή συγκεκριμένων επιχειρηματικών συνεργασιών, δεν υπάρχει. Μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών θα συζητηθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι μέσω αυτών θα πέσει απλώς ο σπόρος, χωρίς να κλείσουν επί τόπου και συμφωνίες.

Για παράδειγμα, στον τραπεζικό τομέα, θα θεωρούνταν έκπληξη πρώτου μεγέθους αν γινόταν κάποια ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους υπόλοιπους κλάδους. Ωστόσο, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται ότι θα είναι η βραδινή συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι των Συνδέσμων Βιομηχανιών των δύο χωρών, με την παρουσία των οικονομικών υπουργών. Από εκεί, ενδεχομένως να βγει κάτι.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης, ώστε οι δύο χώρες να καταλήξουν «σε ένα θετικό αποτέλεσμα» .

Το πρόγραμμα Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να καταφτάσει στο αεροδρόμιο«Ελ.Βενιζέλος» περίπου στις 11 το πρωί και εκεί θα τον υποδεχθεί οαντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κάρολο Παπούλια και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στις 15:00.

Τοαπόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίασητων 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο ΑνώτεροΣυμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν.

Μετάτη συνέντευξη Τύπου θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό ΕπιχειρηματικόΦόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίοσυνδιοργανώνει ο ΣΕΒ. Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίεςπου φέρνει μαζί του ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ερντογάν και της συζύγου του.

Δρακόντεια μέτρα

Δρακόντεια μέτρα έχει προγραμματίσει η αστυνομία για την άφιξη και το χρόνο παραμονής του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ θα διατεθούν συνολικά περίπου 1.500 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες (Τροχαία, Ασφάλεια, Μέτρων Τάξης, ΜΑΤ ΕΚΑΜ κλπ).

Ήδη, φρουρούνται τα τέσσερα ξενοδοχεία στα οποία θα καταλύσουν ο Τούρκος πρωθυπουργός και τα περίπου 150 άτομα της αντιπροσωπείας υπουργών και επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν.

Για κάθε μετακίνηση του κ. Ερντογάν θα διακόπτεται η κυκλοφορία, ενώ οι χώροι τους οποίους θα επισκεφθεί (Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή) θα επιτηρούνται από ισχυρές δυνάμεις, ενώ θα υπάρχουν ακόμα και ελεύθεροι σκοπευτές.

Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη και την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Τα μέτρα θα λήξουν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων της τουρκικής αντιπροσωπείας.

ZENITH