Skip to main content

Στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ - επικοινωνία με Βαρουφάκη

Είμασστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και αναμένουμε τις θέσεις τις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Στις 16 Φεβρουαρίου θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την παράταση ή όχι του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ΕΕ βρίσκεται εν αναμονή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είνα έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί της, «ώστε να διατηρηθεί η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης».

Ο επικεφαλής του Eurogroup συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του στις εκλογές, ενώ ανέφερε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον επόμενο υπουργό Οικονομικών, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο οποίος, όπως είπε, του κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν έγινε αναφορά σε ζητήματα όπως το χρέος και η δημοσιονομική πολιτική, καθώς ο Έλληνας αξιωματούχος δεν έχει καν τοποθετηθεί στη θέση του.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίσθηκαν μέσα σε μια νύχτα και επανέλαβε την πάγια θέση των Ευρωπαίων για τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους της. Ανέφερε ακόμη πως δεν θεωρεί πως υφίσταται διαίρεση μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών προσέθεσε πως οι αγορές αντέδρασαν μετριοπαθώς σε αυτό

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, δήλωσε πως δεν μπορεί να απαντήσει αφού αναμένονται οι θέσεις της νέας κυβέρνησης και είναι αυτές που θα καθορίσουν το τι θα γίνει με την τρόικα.

ZENITH