Skip to main content

Στην Πολωνία το μεσημέρι η σορός του προέδρου Κατσίνσκι

Στη Βαρσοβία θα μεταφερθούν το μεσημέρι οι σοροί του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του, οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σμόλενσκ της δυτικής Ρωσίας.
Στη Βαρσοβία θα μεταφερθούν στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) οι σοροί του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του, οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σμόλενσκ της δυτικής Ρωσίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πολωνικό ραδιόφωνο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Μεταφορών, Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί εξετάζουν τα «μαύρα κουτιά» του προεδρικού αεροσκάφους που συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του.

«Ο καταγραφέας ήχου και αυτός των παραμέτρων της πτήσης έχουν μεταφερθεί σε εργαστήριο, όπου παρουσία αξιωματούχων από την Πολωνία, και συγκεκριμένα εκπροσώπων της εισαγγελίας, άρχισε η διαδικασία ανάλυσής τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο μεταξύ, ο υποδιοικητής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αλεξάντερ Αλιόσιν τόνισε πως οι ρωσικές αεροπορικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την τραγωδία στους πιλότους του πολωνικού αεροσκάφους, οι οποίοι αγνόησαν τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η ρωσική εισαγγελία που έχει αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για «πιθανές παραβιάσεις των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας» που οδήγησαν στο θάνατο τόσων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Αλεξάντερ Μπαστρίκιν περισσότεροι από σαράντα Ρώσοι ειδικοί εξετάζουν τον τόπο της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορική τραγωδία συνέβη το πρωί του Σαββάτου κοντά στο Σμόλενσκ, 400 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Οι 97 επιβαίνοντες του αεροσκάφους, όλοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Πολωνίας, σκοτώθηκαν.

ZENITH