Skip to main content

Στην προσωρινή απασχόληση στρέφονται εταιρείες και εργαζόμενοι

Ποια είναι η άλλη άποψη για τις ευέλικτες μορφές εργασίας: Ευκαιρία και όχι απειλή για ανέργους και νέους σε περίοδο κρίσης, υποστηρίζουν εκπρόσωποι των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

Στροφή στις ευέλικτες μορφές εργασίας πραγματοποιούν οι εταιρίες για την κάλυψη των αναγκών τους υπό την πίεση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή όπως υπογραμμίζουν στη Voria.gr εκπρόσωποι των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης οδηγεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που διαφορετικά δεν θα προέκυπταν εν μέσω οικονομικής κρίσης. Δηλαδή η προσωρινή απασχόληση μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για ανέργους και νέους σε περίοδο οικονομικής ύφεσης που αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, ενώ διασφαλίζεται και ο εργαζόμενος σε σχέση με την «μαύρη» και αδήλωτη εργασία.

Τη θέση αυτή για την προσωρινή απασχόληση, η οποία βρίσκεται πολλές φορές στο στόχαστρο της επίθεσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, υποστηρίζoυν στη Voria.gr η πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης και Στελέχωσης Επιχειρήσεων(ΕΝΕΠΑΣΕ) και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας προσωρινής απασχόλησης Μanpower, κυρία Βενετία Κουσία και ο Commercial & Operations Director της εταιρίας Προσωρινής Απασχόλησης Adecco Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς.

Παρά το γεγονός ότι η διείσδυση της προσωρινής απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας είναι πολύ μικρή και δεν ξεπερνά το 0,2% εκτιμάται ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι ευέλικτες μορφές εργασίας θα κερδίσουν έδαφος. Σύμφωνα με τον κ.Μυλωνά, η τάση που διαφαίνεται από την πλευρά των εταιριών είναι μια ροπή προς τις ευέλικτες μορφές εργασίας για την κάλυψη των πρόσκαιρων τουλάχιστον αναγκών τους μέχρι την πλήρη εξισορρόπηση της αγοράς.
 

Η πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης
 και Στελέχωσης Επιχειρήσεων, κ. Βενετία Κουσία


«Η προσωρινή απασχόληση δημιουργεί και καλύπτει θέσεις που δεν θα προέκυπταν στην παρούσα οικονομική συγκυρία, αφού οι εταιρίες αποφεύγουν να προχωρούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μην μπορώντας να διαμορφώσουν σαφή εικόνα για το μέλλον της οικονομίας και της αγοράς», εξηγεί ο κ. Μυλωνάς. Με αυτόν τον τρόπο κατά τη γνώμη του καταπολεμείται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα κινείται η αγορά επιταχύνοντας τη διαδικασία εξυγίανσής της. «Δεν είναι τυχαίο πως οι δυτικές αγορές που επί σειρά ετών αξιοποιούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας κατάφεραν να μπουν, δεδομένων των συνθηκών, σχετικά εύκολα και άμεσα σε ρυθμούς ανάκαμψης», τονίζει.

Την προσωρινή απασχόληση επιλέγουν εταιρίες από όλους τους κλάδους, ανεξαρτήτως αντικειμένου δραστηριοποίησης. Εκτεταμένη χρήση της υπηρεσίας διεθνώς γίνεται από τον κλάδο των υπηρεσιών, τις βιομηχανίες και το εμπόριο. Η πρόεδρος της ΕΝΕΠΑΣΕ, κυρία Κουσία υπογραμμίζει ότι μεγάλη ζήτηση για προσωρινά απασχολούμενους και για μόνιμη εργασία παρουσιάζουν οι κλάδοι υγείας και κυρίως παραϊατρικές ειδικότητες και νοσηλευτές, η βιολογική γεωργία, η «πράσινη» τεχνολογία και ο τουρισμός.

Στην Ελλάδα η υπηρεσία προσωρινής απασχόλησης παρέχεται από το 2001 και η δυναμική της χώρας επιτρέπει σημαντική ακόμα  την ανάπτυξή της. Η κυρία Κουσία παραδέχεται ότι στην ελληνική αγορά εργασίας η προσωρινή απασχόληση κατέχει πολύ μικρή  διείσδυση μόλις 0,2%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,5% και στην Αγγλία 4%, ενώ στις ΗΠΑ επικρατεί η μεγαλύτερη διείσδυση προσωρινής εργασίας. Κατά τη γνώμη της η προσωρινή απασχόληση θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα γιατί έτσι θα συνέβαλε σε ένα μικρό ποσοστό στον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας ή της μαύρης εργασίας, που σήμερα εκτιμά ότι φθάνει στο 40% του συνόλου της απασχόλησης.

 

 

Ο Commercial & Operations Director της εταιρίας Προσωρινής
Απασχόλησης Adecco Ελλάδος, κ.
Κωνσταντίνος Μυλωνάς


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Ελλάδα οι προσωρινά απασχολούμενοι ανέρχονται σήμερα σε 10.800 μισθωτούς και οι εταιρίες προσωρινής απασχόλησης και στελέχωσης εταιριών, που είναι αδειοδοτημένες από την πολιτεία είναι εννέα.  Ο αριθμός των 10.800 προσωρινά απασχολούμενων πιστεύει ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχαν περιορισμοί στην ελληνική  νομοθεσία, που δεν επιτρέπει στις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης να συνεργάζονται με τον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. Εκτιμά, δε, ότι μόλις αρθεί αυτός ο περιορισμός θα αυξηθεί η διείσδυση.

Η προσωρινή απασχόληση  στην Ευρώπη λειτουργεί σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2008/104/ΕΚ. Η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να προσαρμοστεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2011 στην κοινοτική οδηγία για την προσωρινή εργασία, η οποία, σύμφωνα με την κυρία Κουσία, θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» για συνεργασία και με το ελληνικό δημόσιο, που απαγορεύεται σήμερα.

Τι σημαίνει προσωρινή απασχόληση

Ως προσωρινή απασχόληση νοείται η εργασία, που παρέχεται από μισθωτό σε άλλο εργοδότη, που θεωρείται έμμεσος εργοδότης για περιορισμένο χρονικό διάστημα και ο μισθωτός συνδέεται με τον άμεσο εργοδότη του με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Οι εταιρίες προσωρινής απασχόλησης είναι οι εταιρίες, που έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή εργασίας  από μισθωτούς τους σε άλλο εργοδότη(έμμεσο) με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης. Οι εταιρίες προσωρινής απασχόλησης έχουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εργοδότη.

Ο κ.Μυλωνάς ξεκαθαρίζει ότι οι εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) δεν λειτουργούν ως Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας. «Πελάτες των ΕΠΑ είναι μόνο οι εταιρίες που επιθυμούν να στελεχώσουν θέσεις εργασίας. Η τοποθέτηση των υποψηφίων στις θέσεις αυτές πραγματοποιείται χωρίς κανένα κόστος γι’ αυτούς. Φυσικά οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να βρουν εργασία μπορούν να απευθυνθούν στις ΕΠΑ, να μιλήσουν με τους συμβούλους τοποθέτησης προσωπικού, να λάβουν υποστήριξη στην αναζήτησή τους και να αφήσουν το βιογραφικό τους, το οποίο παραμένει ενεργό στη βάση δεδομένων για αξιοποίηση στην πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί άνοιγμα θέσης εργασίας που θα ανταποκρίνεται στο προφίλ του υποψηφίου», αναφέρει.

Μέσω της προσωρινής απασχόλησης μπορούν να καλυφθούν αποτελεσματικά ανάγκες, που συχνά προβληματίζουν τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού των εταιριών. Τέτοιες είναι οι εποχιακές ανάγκες, τα έργα προκαθορισμένης διάρκειας, η δοκιμαστική περίοδος σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας εργαζομένους και η αντικατάσταση εργαζομένων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (άδεια εγκυμοσύνης, ασθένεια κτλ).

Σε αναζήτηση προσωρινών απασχολούμενων καταφεύγουν κυρίως οι πολυεθνικές εταιρίες και οι μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.

Στην ελληνική αγορά  ο προσωρινά απασχολούμενος μπορεί να εργάζεται σε μια εταιρία έως 12 μήνες από 16 που ήταν πριν. Κατά μέσο όρο η εργασία των προσωρινών απασχολούμενων σε μια εταιρία διαρκεί 3-4 μήνες και περισσότερο όταν αντικαθιστούν γυναίκες που απουσιάζουν λόγω μητρότητας.

Όσον αφορά στην ασφάλιση, τα ένσημα και το μισθό των προσωρινά απασχολούμενων ισχύουν τα ίδια ακριβώς που ισχύουν και για το μόνιμο προσωπικό. Ο κ. Μυλωνάς υποστηρίζει ότι μέσω της υπηρεσίας προσωρινής απασχόλησης οι υποψήφιοι μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, καθώς αναπτύσσουν προσόντα, ικανότητες και δεξιότητες και εμπλουτίζουν την εργασιακή εμπειρία τους.

Σκαλοπάτι για εργασία αορίστου χρόνου

Ετησίως αναφέρει ότι το 30% περίπου των θέσεων προσωρινής απασχόλησης μετατρέπονται σε συνεργασίες αορίστου χρόνου μεταξύ του εργαζομένου και της εταιρίας-πελάτη (temp to perm), ενώ επίσης μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που εργάζονται μέσω της υπηρεσίας αυτής, αφού κερδίσουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία αποκτούν στη συνέχεια θέση εργασίας αορίστου χρόνου στον κλάδο που τους ενδιαφέρει.

Από την πλευρά της η κυρία Κουσία γνωστοποιεί ότι τέσσερις στους δέκα  από τους προσωρινά απασχολούμενους με τους οποίους εφοδιάζει η Manpower διάφορες επιχειρήσεις προσλαμβάνονται μονίμως, γιατί οι εργοδότες μένουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τους.

Η κυρία Κουσία αλλά και ο κ. Μυλωνάς πιστεύουν ότι η προσωρινή απασχόληση και οι εννέα αδειοδοτημένες εταιρίες προσωρινής απασχόλησης που λειτουργούν στην Ελλάδα συμβάλλουν στον περιορισμό του προβλήματος της ανεργίας, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, λόγω οικονομικής κρίσης και στον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας. Θεωρούν, εξάλλου, ότι είναι λάθος αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα να μπαίνουν όλες τις μορφές εργασίας νόμιμη, παράνομη, προσωρινή στο ίδιο καλάθι.

Η κυρία Κουσία πιστεύει ότι οι εταιρίες προσωρινής απασχόλησης αποτελούν το «κλειδί» στην αγορά εργασίας των νέων αποφοίτων από τα Πανεπιστήμια. «Το 50% των αποφοίτων από τα Πανεπιστήμια δεν έχει ξαναδουλέψει. Η Manpower, αλλά και όλες οι εταιρίες προσωρινής απασχόλησης βοηθούν τους αποφοίτους να αποκτήσουν εμπειρία με την προσωρινή απασχόληση, έχοντας εξασφαλισμένα δικαιώματα για ασφάλιση και συνταξιοδοτικό», σημειώνει.

Καλεί, δε, τους ανέργους, τους νέους, τους φοιτητές, αλλά και τους εργαζόμενους να απευθύνονται στις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, γιατί μέσω αυτής εξασφαλίζουν εμπειρία και τους δίνεται η δυνατότητα να διαλέξουν με τι τους αρέσει να ασχολούνται. Θεωρεί ότι οι νέοι από 22-35 ετών είναι πιο ευέλικτοι  και πιο πρόθυμοι και για αυτό τους προτιμούν οι εργοδότες. Ωστόσο, αναφέρει ότι οι μεγαλύτεροι δεν θα πρέπει να χάνουν την αγωνιστικότητά τους και τους συμβουλεύει να ασχοληθούν με την επιμόρφωσή τους και να είναι σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Κατά την κυρία Κουσία, τα επαγγέλματα με ζήτηση  και μέλλον εντοπίζονται στον κλάδο υγείας, όπως παραϊατρικές ειδικότητες και νοσηλευτές. «Αν είχαμε 50.000 ειδικευμένους νοσηλευτές, θα τους ήθελαν όλους σήμερα», τονίζει. Επίσης εκτιμά ότι στο μέλλον θα έχουν ζήτηση επαγγέλματα σχετικά με τη βιολογική γεωργία, την «πράσινη» τεχνολογία, όπως αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά και όλες τις ειδικότητες που σχετίζονται με τους τομείς αυτούς, τεχνίτες, τεχνικοί, κλπ. Εκτιμά ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να έχει ζήτηση εάν αναβαθμιστεί  το ελληνικό τουριστικό προϊόν. 

Η ΕΝΑΠΑΣΕ ζητεί συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο

Αίτημα της ΕΝΑΠΑΣΕ είναι η πολιτεία να την αποδεχθεί στον κοινωνικό διάλογο για τις ευέλικτες μορφές εργασίας μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς. «Δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους εργοδότες», σημειώνει. Η ίδια τάσσεται υπέρ του διαλόγου, καθώς υποστηρίζει ότι «τα άκρα  δεν μπορούν να φέρουν την ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις».
Η ΕΝΑΠΑΣΕ ζητεί η ελληνική πολιτεία να ακολουθήσει το πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας  για την προσωρινή απασχόληση και να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις.
-Να καταργηθούν οι απαγορεύσεις που ισχύουν σήμερα με το δημόσιο και δεν επιτρέπουν τη συνεργασία με τις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης.
-Να αναπτυχθεί  συνεργασία μεταξύ της ΕΝΑΠΑΣΕ και του ΟΑΕΔ.

 

 

Business Story
Off

ZENITH