Skip to main content

Στην τελική ευθεία για το mobile broadband η Cosmote Romania

Έπειτα από μερικούς μήνες αναμονής στο… ακουστικό τους, οι χρήστες του δικτύου της Cosmote Romania θα μπορούν να απολαμβάνουν, πολύ σύντομα, από το κινητό τους τηλέφωνο και υπηρεσίες mobile e-mail, vi
Έπειτα από μερικούς μήνες αναμονής στο… ακουστικό τους, οι χρήστες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Ρουμανίας, που εξυπηρετούνται από το δίκτυο της Cosmote Romania, θα μπορούν σύντομα να απολαμβάνουν από το κινητό τους τηλέφωνο και υπηρεσίες mobile e-mail, videoκλήσεις και εν γένει Internet.

Ο κύβος ερρίφθη και -σύμφωνα με πληροφορίες- από ημέρα σε ημέρα η τοπική θυγατρική του ομίλου της Cosmote πρόκειται να αρχίσει να διαθέτει στην αγορά και υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων τεχνολογίας 3G, όπως ήδη συμβαίνει με τους ανταγωνιστές της, Vodafone και Orange.

Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί, τα «πακέτα» είναι έτοιμα, έχουν γίνει επαφές και με τα δίκτυα διάθεσης των νέων υπηρεσιών και το μόνο που απομένει είναι να… χτυπήσει το κινητό στην εμπορική διεύθυνση, για να σηματοδοτηθεί και επίσημα η είσοδος της εταιρείας σε ένα νέο, δυναμικά αναπτυσσόμενο, πεδίο της ρουμανικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική κάλυψη των νέων υπηρεσιών, κατά τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση (αν και με την πρόσφατη εξαγορά της Zapp, που κατείχε την άδεια 3G, η Cosmote απέκτησε πρόσβαση σε 23 πόλεις) υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν περίπου 10 μεγάλα αστικά κέντρα της Ρουμανίας κι άλλα μικρότερα σημεία. Ως προς το κόστος των καινούριων υπηρεσιών, φημολογείται ότι υπάρχει «πακέτο» με το οποίο ο χρήστης καταβάλλοντας περί τα 12 ευρώ (με το ΦΠΑ) θα έχει τη δυνατότητα για μια κίνηση 5 GB, μηνιαίως, σε ταχύτητες έως και 21,6 Mbps.

Με την είσοδό της σε αυτό το κομμάτι της αγοράς η Cosmote Romania προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά της Ρουμανίας και σε διεύρυνση των εσόδων της. Με στοιχεία του Δεκέμβρη του 2009, να σημειωθεί, η ρουμανική θυγατρική του ομώνυμου ομίλου κινητής τηλεφωνίας είχε περίπου 6,9 εκ. πελάτες –σε καλό μίγμα μεταξύ συμβολαίων και καρτοκινητής- ή μερίδιο άνω των 23% της αγοράς, πίσω από τη Vodafone και την Orange. Τα έσοδά της, δε, ξεπέρασαν τα 423 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 36,1%, ενώ και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο.

ZENITH