Skip to main content

Στην τελική ευθεία η άρση του καμποτάζ

Στα χέρια της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βρίσκεται το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την υπόθεση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια.
Στα χέρια της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βρίσκεται το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την υπόθεση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια. Την άρση υπό όρους που θα ενισχύουν την απασχόληση αποφάσισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που μετείχαν στη διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη παρέδωσε το πόρισμά της η Ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε, προκειμένου να συζητήσει θέματα που άπτονται με την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια.

Σύμφωνα με το πόρισμα οι φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση συμφωνούν στην πλειοψηφία τους για την άρση του καμποτάζ στα πλοία που φέρουν μη κοινοτικές σημαίες με τους εξής όρους:

-Το πλοίο θα πρέπει να εκτελεί πλόες διάρκειας μεγαλύτερης των 72 ωρών, προσεγγίζοντας τουλάχιστον τρία ελληνικά λιμάνια με ελάχιστη παραμονή έξι ωρών στο καθένα και έχοντας αφετηρία και τερματισμό του ταξιδιού τους το ίδιο λιμάνι.

 - Το πλήρωμά του θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο σε ασφαλιστικό φορέα επιλογής του ασφαλισμένου ανάλογα με την εθνικότητά του. Επίσης για την προώθηση της απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών προτείνεται η ίδρυση Οργανισμού Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού, με στόχο την κατάρτιση, επιμόρφωση και εκπαίδευση των ναυτικών και τη δωρεάν διαμεσολάβηση για να βρουν απασχόληση σε ελληνικά ή ξένα πλοία.

 - Διερευνώνται μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών σε ξένα κρουαζιερόπλοια.

ZENITH