Skip to main content

Στην τρίτη φάση η διαδικασία ανάπλασης της χωματερής των Ταγαράδων

Στην τρίτη φάση της βρίσκεται η διαδικασία ανάπλασης της χωματερής των Ταγαράδων, του χώρου που «δεχόταν» τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης για 26 χρόνια μέχρι και τον Αύγουστο του 2008, οπότε και τέθηκε
Στην τρίτη φάση της βρίσκεται η διαδικασία ανάπλασης της χωματερής των Ταγαράδων, του χώρου που «δεχόταν» τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης για 26 χρόνια μέχρι και τον Αύγουστο του 2008, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Με την ολοκλήρωσή της θα δοθεί προς χρήση στους Θεσσαλονικείς ένα πάρκο 800 στρ. περίπου, κατάλληλο για αναψυχή, αθλοπαιδιές και ψυχαγωγία.

Η πρώτη φάση που αφορούσε στην ανάπλαση 100 περίπου στρεμμάτων ολοκληρώθηκε το 2004 και κόστισε 3 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη προέβλεπε την ανάπλαση 190 στρεμμάτων ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2009 και κόστισε 14 εκατ. ευρώ. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τρίτη φάση, που αφορά πάνω από 450 στρέμματα, και εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από την πλευρά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση των έργων», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, που έχει την ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων του νομού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν όλα πάνε καλά και δοθούν γρήγορα οι απαραίτητες εγκρίσεις, τα έργα, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ μπορούν να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάιο και να ολοκληρωθούν μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια.

Στις εκτάσεις που αναπλάστηκαν, έγιναν ήδη έργα πρασίνου, άρδευσης και πυρόσβεσης. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαχείριση των στραγγισμάτων και του βιοαερίου, το οποίο καταλήγει στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που δημιουργήθηκε το 2006 στο χώρο της χωματερής. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και για την τρίτη φάση της ανάπλασης, με την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται μάλιστα να διαπλασιαστεί η απόδοση της μονάδας παραγωγής ρεύματος.

Ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων

Στο μεταξύ, ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, καθώς έληξε η απεργία των εργαζομένων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης άνοιξε και οι εργαζόμενοι στους τομείς καθαριότητας των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος εργάζονται διπλές βάρδιες, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη. Υπολογίζεται πως μόνο στον κεντρικό δήμο, λόγω της απεργίας, συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 τόνοι σκουπιδιών.

«Ξεκίνησε η αποκομιδή και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μέχρι το βράδυ της Κυριακής η πόλη να είναι τελείως καθαρή από σκουπίδια», δήλωσε ο προϊστάμενος διεύθυνσης της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζηκόπουλος.

ZENITH