Skip to main content

Στήριξη στη δημιουργία νέου διπλωματικού σώματος ζητά η Άστον

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν ΄Αστον εξέφρασε την ελπίδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός νέου διπλωματικού
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον εξέφρασε την ελπίδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός νέου διπλωματικού σώματος.

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EAS) -μία από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας- έχει στόχο της την προβολή μίας ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ανά τον κόσμο.

Αλλά η δημιουργία της αμαυρώθηκε από τα προβλήματα μεταξύ των διαφορετικών οργανισμών εντός της Ε.Ε.

Πολλοί από τους υπουργούς Εξωτερικών δήλωναν αισιόδοξοι κατά την άφιξή τους στο Λουξεμβούργο, όπου θα γίνει η συνάντηση.

«Ελπίζω η σημερινή ημέρα να είναι σημαντική για το μέλλον της ευρωπαϊκής διπλωματίας», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν γνωρίζω τι είδους», είπε ο Γάλλος ομόλογός του Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε σήμερα το πράσινο φως», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι.

Διπλωμάτες δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τα κράτη μέλη ανεμένεται να εκφράσουν ευρεία πολιτική στήριξη στις προτάσεις της Άστον, οι οποίες έχουν μερικώς τροποποιηθεί από τις 25 Μαρτίου που παρουσιάστηκαν.

Σε αντάλλαγμα θα ζητούσαν κατά πάσα πιθανότητα εγγυήσεις για το μέγεθος της EAS, τον αριθμό των διπλωματών από τα κράτη μέλη που θα συμμετάσχουν και το χρόνο που θα χρειαστεί για την επίτευξη των στόχων.

Η Άστον έχει ήδη δεσμευτεί το ένα τρίτο της EAS να απαρτίζεται από διπλωμάτες από τα κράτη μέλη, το ένα τρίτο από το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε- την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και το ένα τρίτο από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακόμα όμως κι αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, το νέο σώμα, με τις πολλές χιλιάδες διπλωματών, θα καθυστερήσει τη λειτουργία του εξαιτίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μπορεί να μην έχει λόγο για την απόφαση, αλλά μπορεί να ασκήσει βέτο σε θέματα χρηματοδότησης και επάνδρωσης.

Οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν επικρίνει την προταθείσα δομή της EAS και επιμένουν ότι ο αντιπρόσωπος της Άστον θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι γραφειοκράτης.

«Ας ελπίσουμε (οι υπουργοί) να στηρίξουν τις προτάσεις και μετά θα προχωρήσουμε...όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα το πράξουμε», δήλωσε η Άστον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν ακόμα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, την αναθεώρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ στη Βοσνία, την πειρατεία ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, ενώ θα λάβουν αποφάσεις για το Σουδάν, τη Μιανμάρ και το Κιργιστάν.

ZENITH