Skip to main content

Στηρίζει αλλά μόνο τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ

Μαστίγιο και καρότο από τους δανειστές: Αυξάνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ το όριο χρηματοδότησης από τον ELA, μπλόκο στην επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ που έστειλε κατά λάθος η Ελλάδα στον EFSF.
Την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, επεκτείνοντάς το κατά 1,3 δισ. ευρώ, από τα 69,8 δισ. ευρώ σε 71,1 δισεκατομμύρια.
 
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα αύξανε το όριο του ELA με το σταγονόμετρο- την προηγούμενη εβδομάδα είχε αυξηθεί κατά μόλις 400 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της νομικής απαγόρευσης, που εισήχθη πρόσφατα, για αγορά εντόκων του ελληνικού δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, η κίνηση αυτή της ΕΚΤ στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι σε κρατική χρηματοδότηση, ενώ μαρτυρά και τη σχετική πρόοδο στις διαπραματεύσεις, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Ωστόσο, οι δανειστές φαίνεται να ακολουθούν την τακτική "μαστίγιο και καρότο», καθώς, νωρίτερα σήμερα, το EuroWorking Group  δεν κατέληξε στην επιστροφή του 1,2  δισ. ευρώ που έστειλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παραπέμποντας για την τελική απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF (δείτε περισσότερα εδώ).
 

ZENITH