Skip to main content

Στις 10 Σεπτεμβρίου κληρώνει για τη δεύτερη δόση

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα εξετάσει το ΔΝΤ την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες η ελληνική πλευρά, δεν
Στις 10 Σεπτεμβρίου θα εξετάσει το ΔΝΤ την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες η ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου, η απόφαση από τον οργανισμό θα ληφθεί την 10ή Σεπτεμβρίου, ενώ, όπως είναι ήδη γνωστό από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η τρόικα θα επισκεφτεί την Ελλάδα τον Ιούλιο για την κατάρτιση της έκθεσης αξιολόγησης.

H αξιολόγηση θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη λήψη της απόφασης, αν και σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα εκταμίευσης και της δεύτερης δόσης.

Όπως έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει εξασφαλιστεί όχι μόνο η δεύτερη, αλλά και η τρίτη δόση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος λίγες ημέρες πριν δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και αφού απέκλεισε για μία ακόμη φορά την αναδιάρθρωση του χρέους, επεσήμανε ότι βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ».

Η αισιοδοξία φαίνεται να είναι διάχυτη το τελευταίο διάστημα, καθώς δειλά-δειλά τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο πρωθυπουργός μιλούν για θετικές ενδείξεις, ότι «οι κόποι και οι πόνοι του λαού μας πιάνουν τόπο».

Ωστόσο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό διεθνές κλίμα, ενώ σημαντική είναι και η υστέρηση κατά 3% στα έσοδα, έναντι του ετήσιου στόχου.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποφύγει οριστικά τη λήψη νέων μέτρων, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να καταφέρει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της. Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος...

ZENITH