Skip to main content

Στις 6 Μαΐου οι εκλογές στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα πως οι βουλευτικές εκλογές προκηρύσσονται για τις 6 Μαΐου, τόνισε χθες πηγή από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα πως οι βουλευτικές εκλογές προκηρύσσονται για τις 6 Μαΐου, τόνισε χθες πηγή από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Ο Μπράουν θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισσάβετ, από την οποία θα ζητήσει να διαλύσει το Κοινοβούλιο, τόνισε η ίδια πηγή. Αναμένεται πως θα ζητήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου στις 12 Απριλίου, αφήνοντας έτσι περιθώριο για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμούσες υποθέσεις, πρόσθεσε.

Οι σφυγμομετρήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί, που βρίσκονται στην εξουσία από το 1997, θα χάσουν τις εκλογές, όμως οι αναλυτές προσθέτουν πως το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο και πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι μειοψηφίας.

Στο μεταξύ το κυβερνών Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία έχει μειώσει στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τη διαφορά που το χωρίζει από το προπορευόμενο Συντηρητικό Κόμμα, πριν τις εκλογές που πιθανότατα θα προκηρυχθούν στις 6 Μαΐου και αυξάνουν τις πιθανότητές τους να παραμείνουν η ισχυρότερη παράταξη στο Κοινοβούλιο, προκύπτει από νέα δημοσκόπηση.

Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας ICM, για λογαριασμό της εφημερίδας Γκάρντιαν, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 37%, έπονται οι Εργατικοί με 33% και στην τρίτη θέση έρχονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 21%.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η διαφορά αυτή είναι η μικρώτερη σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατά την τελευταία διετία.

Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευθούν κατά ομοιόμορφο τρόπο σε όλη τη χώρα, οι Εργατικοί θα διατηρήσει την πλειονότητα από τις 650 έδρες του Κοινοβούλιο, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα υπολείπεται κατά 30 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, ερμηνεύει τα στοιχεία η Γκάρντιαν στην ιστοσελίδα της.

ZENITH