Skip to main content

Στις κάλπες από το πρωί οι μηχανικοί

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία, για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης τουΤεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία, για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Οι κάλπες στα 20 εκλογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης (περίπτερο 10, ΔΕΘ) άνοιξαν στις 8 το πρωί, ενώ η προσέλευση κορυφώθηκε στις 12 το μεσημέρι.

Στην Κεντρική Μακεδονία κάλπες έχουν στηθεί, εκτός από τα τμήματα της Θεσσαλονίκης, στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία, είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα του Επιμελητηρίου περίπου 17.500 διπλωματούχοι μηχανικοί.

Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί, στις 7 το απόγευμα, ενώ στην καταμέτρηση θα εφαρμοσθούν πρωτοποριακές ηλεκτρονικές μέθοδοι, με τη χρήση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και γραμμοκωδικών (bar code).

Οι φετινές εκλογές του ΤΕΕ θεωρούνται κρίσιμες, καθώς εκκρεμούν μια σειρά από φλέγοντα θέματα για τους μηχανικούς, όπως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά κατασκευών, οι εξελίξεις στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και την εκπαίδευση (ιδιωτικά κολλέγια κτλ), τα επαγγελματικά δικαιώματα, η εφαρμογή των ρυθμίσεων για τους ημιϋπαίθριους χώρους και τον Κανονισμό Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) κ.λπ.

Από την εκλογική διαδικασία θα αναδειχθούν:

-Τα 155 αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, που εδρεύει στην Αθήνα, με γεωγραφική κατανομή. Από αυτά αντιστοιχούν στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) 24 μέλη.

-Οι Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων, εννέα τον αριθμό, με πέντε υποψηφίους η κάθε μία (Πολιτικών μηχανικών, Αρχιτεκτόνων μηχανικών, Μηχανολόγων μηχανικών, Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Αγρονόμων - Τοπογράφων μηχανικών, Χημικών μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών, Ναυπηγών Μηχανικών, Ηλεκτρονικών μηχανικών).

-Οι εκλεγμένοι των επιστημονικών επιτροπών αποτελούν επίσης μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, που έχει συνολικά 200 μέλη.

-Τα τέσσερα αιρετά μέλη του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου, με ισάριθμα αναπληρωματικά.

-Τα δεκαπέντε αιρετά μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που εδρεύει στην Αθήνα, και τα πέντε μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων, που εδρεύουν στην έδρα κάθε Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, με ισάριθμα αναπληρωματικά.

-Τα αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας κάθε Περιφερειακού Τμήματος.

Ο αριθμός των μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι εξήντα και κατά νομούς τα μέλη κατανέμονται ως ακολούθως: 42 από το νομό Θεσσαλονίκης και από τρία μέλη από τους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Από τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα εκλεγούν στη συνέχεια οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι, οι γενικοί γραμματείς της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας Επιτροπής καθώς και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

ZENITH