Skip to main content

Στις κάλπες η Πορτογαλία με ζητούμενο την αυτοδύναμη κυβέρνηση

Σήμερα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στην κάλπη θα προσέλθουν σήμερα περίπου 9,5 εκατ. Πορτογάλοι, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν τους 230 βουλευτές του κοινοβουλίου τους. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί  με αναλογικό σύστημα και επικρατέστεροι για τη νίκη εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες απέκτησαν μια διαφορά ασφαλείας, που όμως δεν του εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, όπως στις εκλογές του 2005.

Τόσο η αριστερά, όσο και η δεξιά αντιπολίτευση έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σόκρατες, ο οποίος από την πλευρά του αποφεύγει κάθε αναφορά σε μετεκλογικά σενάρια. Σε περίπτωση επαλήθευσης των δημοσκοπηκών προβλέψεων, οι Σοσιαλιστές θα εξασφαλίσουν 100 έδρες και θα κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι δύο δεξιοί σχηματισμοί, PSD και CDS-PP αναμένεται να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη, αλλά δεν προβλέπεται να συγκεντρώσουν μαζί πάνω από 95 βουλευτές.

Το Αριστερό Μπλοκ, που αποτελείτε από μία αντιφιλελεύθερη συμμαχία, αναμένεται να συνεχίσει την άνοδό του και να προβάλλει ως τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, παρά τη μικρή υποχώρησή τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ακόμα σταθεροί στα ποσοστά τους παραμένουν οι Πράσινοι του CDU.

Στις εκλογές θα συμμετάσχουν συνολικά 16 κόμματα, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδος και οι πρώτες εκτιμήσεις θα δημοσιευθούν-λόγω της διαφοράς ώρας με τις Αζόρες Νήσους-μία ώρα αργότερα.

ZENITH