Skip to main content

Στις κάλπες οι Πολωνοί για νέο πρόεδρο

Το νέο πρόεδρο της χώρας εκλέγουν σήμερα οι Πολωνοί , σε μία εκλογική διαδικασία που θα βοηθήσει στη συγκεκριμενοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Το νέο πρόεδρο της χώρας εκλέγουν σήμερα οι Πολωνοί , σε μία εκλογική διαδικασία που θα βοηθήσει στη συγκεκριμενοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και θα καθορίσει τον τόνο στις σχέσεις της Βαρσοβίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και την Μόσχα.

Η εκλογική μάχη θεωρείται η πιο παράξενη στην μετακομμουνιστική ιστορία της Πολωνίας, δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται μετά το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και πολλών μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ελιτ σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, τον Απρίλιο.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι καθολικοί συντηρητικοί, που διακηρύττουν την προσήλωσή τους στις αξίες της οικογένειας, αλλά διαφωνούν σε πολλά άλλα θέματα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν μεγάλη διαφορά από τους δύο συντηρητικούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ο νικητής θα αναλάβει πενταετή θητεία ως επικεφαλής του κράτους.

Ο δίδυμος αδελφός του Λεχ Κατσίνσκι, Γιάροσλαβ, ένας ευρωσκεπτικιστής, έχει στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του στην ανάγκη αλληλεγγύης σε μία περίοδο εθνικής καταστροφής, ενώ ο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι, υποψήφιος του κυβερνώντος κεντρώου κόμματος, θεωρείται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να αναδειχτεί νικητής. Τρίτος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται ο Γκρέγκορζ Ναπιεράλσκι, του αριστερού αντιπολιτευόμενους κόμματος SLD, που έχει διαθεχθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ωστόσο ο Κομορόβσκι είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων από την πρώτη Κυριακή και είναι πολύ πιθανό η μάχη για την προεδρία να κριθεί στις 4 Ιουλίου, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 30 εκατομμύρια Πολωνοί.

ZENITH