Skip to main content

Στο 1,5% ο πληθωρισμός στις βιομηχανικές χώρες

Στο 1,5% από το 2% που ήταν τον Μάιο υποχωρήσει ο πληθωρισμός στις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Στο επίπεδο του 1,5% από το 2% που ήταν τον Μάιο υποχωρήσει ο πληθωρισμός στις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, τον Ιούνιο, καθώς όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),  επιβραδύνθηκε η άνοδος των τιμών ενέργειας.

Οι τιμές ενέργειας τον Μάιο είχαν σημειώσει αύξηση της τάξης του 11%, ενώ τον Ιούνιο το ποσοστό μειώθηκε στο 4,7%. Οι συγκρίσεις των στοιχείων έχουν γίνει με τα επίπεδα των τιμών του Ιουνίου 2009.

Μάλιστα, εκτός από τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, στις 29 από τις 31 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο παρέμεινε σταθερός στο 1,3% για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Ωστόσο, στην Ιαπωνία, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομία της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται σε περιβάλλον αποπληθωρισμού, δηλαδή παρατεταμένης πτώσης τιμών, υποχωρώντας τον Ιούνιο κατά 0,7%, από 0,9% τον Μάιο.

Εξάλλου, στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 1,1% από 2% τον Μάιο, στον Καναδά στο 1% από 1,4%, στη Γερμανία στο 0,9% από 1,2%, στη Γαλλία στο 1,5% (από 1,6%, και στη Βρετανία στο 3,2% (από 3,3%).

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούνιο στο 1,4%, από 1,6% που ήταν τον Μάιο.

ZENITH