Skip to main content

Στο 11% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ Μακεδονίας-Θράκης

Στο 46% της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης φτάνουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας όπως έγινε γνωστό κατά τη 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθ
Στο 46% της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης φτάνουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ) και στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας όπως έγινε γνωστό κατά τη 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013, στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή.

Στους χαιρετισμούς τους, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη επεσήμαναν την κυβερνητική βούληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ειδικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, με διαφάνεια και αποφασιστικότητα, καθώς το Πρόγραμμα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα εξόδου από την κρίση και ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Οι γενικοί γραμματείς των τριών περιφερειών (Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης) ανακοίνωσαν τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ευθύνης τους, ενώ η κ. Λιονή, ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης ανακοίνωσε και τα στοιχεία της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013.

Όπως υπογράμμισε η κ. Λιονή, συνολικά για το ΕΣΠΑ και στις τρεις περιφέρειες σήμερα έχουν δημοσιευτεί προσκλήσεις ύψους 3,2 δισ.ευρώ (95% της συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης), έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 1,5 δισ.ευρώ (46% της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης), έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ (31% της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης), ενώ οι πληρωμές ανέρχονται σε 379 εκατ. ευρώ (απορρόφηση 11,6%).

Αντιστοίχως για την πορεία του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 – 2013, η κ. Λιονή τόνισε ότι «τα στοιχεία υλοποίησης του Προγράμματος είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα που παραλάβαμε. Οι δημοσιευμένες προσκλήσεις είναι στο 111,4% της εκχωρημένης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος, δηλαδή στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εντάξεις των έργων έφτασαν στο 51,4% (1,1 δισ. ευρώ), οι υπογεγραμμένες συμβάσεις είναι στο 35,6% (0,8 δισ. ευρώ) και η απορρόφηση έφτασε από το 3% στο 11% (0,2 δισ. ευρώ). Είναι αλήθεια ότι είμαστε πίσω ακόμη σε σχέση με τους στόχους μας. Ωστόσο, πιστεύω πως με το σύνολο των ανοιχτών προσκλήσεων που έχουμε και των προσκλήσεων που ανοίγουν διαρκώς θα πετύχουμε φέτος να κλείσουμε στο τέλος του έτους με απορρόφηση στο 15%, όπως άλλωστε έχει στοχοποιηθεί κι από την Κυβέρνηση».

Η γενική γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θεοδώρα Κόκλα, για το αντίστοιχο ΠΕΠ επεσήμανε ότι το συνολικό Πρόγραμμα είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ (450 εκατ.ευρώ από το ΕΤΠΑ και 120 εκατ.ευρώ εθνική συμμετοχή). Είχαν εκχωρηθεί 399 εκατ.ευρώ αλλά με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ εκχωρήθηκαν επιπροσθέτως άλλα 177,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό να έχει ανέλθει στο 96,1%.

«Ενεργοποιούνται σήμερα σημαντικές προσκλήσεις και ήδη έχουμε 40 σε εξέλιξη ύψους 444,3 εκατ.ευρώ, ενώ εντάχθηκαν 115 πράξεις ύψους 242,7 εκατ.ευρώ και συμβασιοποιήθηκαν πράξεις ύψους 121,2 εκατ.ευρώ. Η απορρόφηση των κονδυλίων ανήλθε στα 75,9 εκατ.ευρώ και μέχρι το τέλος του 2010 επιχειρούμε να καταχωρηθούν αθροιστικά δαπάνες 100 εκατ.ευρώ», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κίρκος, υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης για το Πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας είναι ύψους 526,5 εκατ.ευρώ (από τα οποία η κοινοτική συμμετοχή είναι 421 εκατ.ευρώ). Εκδόθηκαν 67 προσκλήσεις ύψους 275 εκατ.ευρώ (52%) και είναι ανοιχτές προσκλήσεις ύψους 131 εκατ.ευρώ. Εντάχθηκαν ήδη 54 έργα συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ.ευρώ, οι νομικές δεσμεύσεις έφτασαν στα 93 εκατ.ευρώ και οι πληρωμές είναι 54 εκατ.ευρώ (11%)».

ZENITH