Skip to main content

Στο 13,6% το έλλειμμα της Ελλάδας

Στο 13,6% διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε στο 115,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Δεν αλλάζει ο στόχος για τη μείωση τ
Στο 13,6% διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε στο 115,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα, εξαιτίας των ασαφειών στο πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης το 2009, στην κατάταξη ορισμένων δημόσιων φορέων και στην καταγραφή των off-market swaps», αναφέρει η Eurostat στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία εμφάνισαν πέρυσι πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά. Ειδικά για τη χώρα μας, η Eurostat χαρακτηρίζει αναξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησής τους.

Στα 16 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 6,3% και το χρέος στο 78,7%, ενώ στην ΕΕ-27 τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε 6,8% και 73,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση είχε εκτιμήσειτο έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργόςΟικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το είχε ανεβάσει στο 12,9%. Με τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ένας «εκτροχιασμός» του ΠΣΑ, που για να πετύχει τον στόχο του απαιτεί τη λήψη νέων μέτρων, ενώ η εκτίναξη του ελλείμματος εξηγεί κατά κάποιον τρόπο τις έντονες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές.

ΥΠΟΙΚ: Δεν αλλάζει ο στόχος για το έλλειμμα

Η ανακοίνωση της Eurostat δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η νέα εκτίμηση του ελλείμματος από τη Eurostat βασίζεται στην κοινοποίηση, που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat την 1η Απριλίου 2010. Η κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος (EDP Notification) προς τη Eurostat, που αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και έλαβε υπόψη τις συστάσεις που προέκυψαν από την τριήμερη τεχνική επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση της Eurostat εξακολουθούν να εκφράζονται επιμέρους επιφυλάξεις σχετικά με τα στοιχεία, σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάταξη κάποιων δημόσιων οργανισμών και την καταγραφή των swaps.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, τα off-market swaps, σύμφωνα με την αλλαγή των κανόνων της Eurostat το 2008, έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί και καταγραφεί στο χρέος τo 2008 και επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία, όπως υπογραμμίζει επέλεξε να μη συμμορφωθεί στους κανόνες αυτούς μεταθέτοντας το πρόβλημα.

Με βάση τις επιφυλάξεις αυτές, η Eurostat εκτιμά ενδεχόμενη περαιτέρω αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 κατά 0,3 έως 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους κατά 5 έως 7 μονάδες του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα νέα στοιχεία είναι προϊόν της προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας και του έργου που επιτελεί πλέον η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας και στενής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημοσιονομικών στατιστικών φορείς και τη Eurostat.

«Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της», τονίζει ο Ρεν

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, τόνισε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας καθιστούν αναγκαία την αποτελεσματική και πλήρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που έχουν αποφασιστεί για το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν. Eπισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

Όπως αναφέρει ακόμη ο κοινοτικός επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε το κοινό πρόγραμμα αρωγής για την Ελλάδα να είναι έτοιμο για άμεση ενεργοποίηση όταν κριθεί αναγκαίο.

Ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση σχετικά με το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ώστε να κοινοποιούνται αξιόπιστα δεδομένα και, όπως προσθέτει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βάρη του παρελθόντος.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν ακόμη την ανάγκη να δοθούν στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή, και στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοτικός επίτροπος καλεί το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τα σχετικά νομοθετικά κείμενα χωρίς καθυστέρηση.

ZENITH