Skip to main content

Στο 50% η ανεργία στην οικοδομή

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο της οικοδομής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του ΤΕΕ/ΤΚΜ με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε η ανεργία στην οικοδομή, καθώς ξεπέρασε το 50%, ως αποτέλεσμα της βουτιάς που σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα, που φτάνει το 25% στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις αυτές της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του ΤΕΕ/ΤΚΜ με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Τάσος Κονακλίδης ξεκαθάρισε ότι η κρίση στην οικοδομή έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους μηχανικούς και δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Κονακλίδη, θα πρέπει να συσταθεί Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων. Επιπλέον, ανάγκη είναι η δημιουργία «ταυτότητας» κάθε οικοδομής, η υλοποίηση του προγράμματος Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και να υπάρξει -με την ουσιαστική συνδρομή και ενεργοποίηση των  μηχανισμών του ΤΕΕ- πιστοποίηση όλων των επαγγελμάτων που ασχολούνται στην υλοποίηση τεχνικών έργων.

«Δεν είμαστε αντίπαλοι. Είμαστε συνεργάτες», υπογράμμισε ο κ. Κονακλίδης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ ξεκαθάρισε πως το ΤΕΕ διαφωνεί με την ποινικοποίηση του μηχανικού, όπως αυτή αναφέρεται στον σχετικό νόμο. Επίσης, υποστήριξε πως πρέπει να ασφαλίζεται κάθε έργο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων κ. Βασίλης Ρέβας τόνισε πως η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει αγγίξει το 25%, η ανεργία στον κλάδο ξεπέρασε το 50% και ζήτησε από την πολιτεία να δει άμεσα το πρόβλημα της οικοδομής.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Ρέβας, υπάρχουν τεράστια κενά στο ζήτημα της εργασιακής ασφάλειας, αναφέροντας πως μόνο την προηγούμενη χρονιά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους 30 συνάδελφοί του.

Ο κ. Ρέβας ζήτησε να υπάρξει άμεση αύξηση του εισοδήματος των οικοδόμων κι αναφέρθηκε στην «μαύρη εργασία» και την τεράστια εισφοροδιαφυγή που παρατηρείται στις οικοδομές.

ZENITH