Skip to main content

Στο 8% μειώθηκαν τα επιτόκια της Σερβίας

Σε νέα μείωση των επιτοκίων στη σερβική τραπεζική αγορά κατά 0,5% προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Σερβικής Εθνικής Τράπεζας, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 8%.
Σε νέα μείωση των επιτοκίων στη σερβική τραπεζική αγορά, κατά 0,5%, προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Σερβικής Εθνικής Τράπεζας, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 8%.

Η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση του κόστους τραπεζικού δανεισμού, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην αναζωογόνηση της κατανάλωσης στην αγορά.

Εξάλλου, στο ύψος ρεκόρ των 11 δισ. ευρώ καταγράφονται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σερβίας, ενώ το πλεόνασμα στα έσοδα της Σερβικής Κεντρικής Τράπεζας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 ανήλθε στα 3,7 δισ. δηνάρια.

Η Σερβική Εθνική Τράπεζα εφαρμόζει πολιτική υποστήριξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου (1 ευρώ = 100 δηνάρια), ενώ προσπαθεί να διατηρεί σε σταθερά επίπεδα τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Κατά την εκτίμηση της Σερβικής Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων αναμένεται να αξιολογηθεί θετικά και από το ΔΝΤ.

ZENITH