Skip to main content

Στο βήμα ο κ. Ψωμιάδης

Την κήρυξη της έναρξης του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας κήρυξε στις 11:50 o Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρης Σιούφας.
Την κήρυξη της έναρξης του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας κήρυξε στις 11:50 ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρης Σιούφας.

Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική εξέλιξη και σημαντική κατάκτηση προοπτικής για την παράταξη της Ν.Δ. τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, η οποία ανοίγει τους δρόμους της αμφίδρομης επικοινωνίας του κόμματος με την κοινωνία, όπως υπογράμμισε.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος ανέφερε τα σημεία του καταστατικού, που θα αναθεωρηθούν.

«Στον δρόμο για την εκλογή απαιτείται ομοψυχία. Πρέπει να βαδίσουμε συντεταγμένα. Ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί και τώρα και την επόμενη μέρα» κατέληξε ο κ. Ζαγορίτης.

Ομιλία Κώστα Καραμανλή

Ο δρόμος του μέλλοντος είναι στα δικά σας χέρια, τόνισε απευθυνόμενος στους συνέδρους της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής.

«Όλοι είμαστε μία οικογένεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.  και ζήτησε να αποφευχθούν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Προχωρούμε με αρχές και στόχους που συνοψίζονται στις εξής λέξεις: άνοιγμα στην κοινωνία, αλληλεγγύη και προοπτική ενώ τόνισε ότι τα κόμματα οφείλουν να επιδεικνύουν συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία και να μην καταφεύγουν το λαϊκισμό, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η εκλογή προέδρου από τη λαϊκή βάση αποτελεί σημαντική κατάκτηση, ενισχύει την αμφίδρομη επικοινωνία και ανοίγει νέα προοπτική.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση να αποφευχθούν οι αιτιάσεις και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και ο διάλογος να διεξαχθεί με όρους του μέλλοντος.

«Ο νέος πρόεδρος να έχει τη στήριξη και την υποστήριξη όλων, θα είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική και τόνισε ότι αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Αυτοκριτική

O κ. Καραμανλής άσκησε αυτοκριτική και παραδέχθηκε ότι τα 5,5 χρόνια υπήρξαν παραλείψεις , καθυστερήσεις και λάθη. «Υπήρξαν συμπεριφορές ξένες προς τις αρχές μου, δυσαρέστησα κάποιους από σας, όλα αυτά πίκραναν πιο πολύ από όλους εμένα».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε στη συνέχεια ότι ποτέ δεν υποστήριξε πως διεκδικεί το αλάθητο. «Το αλάθητο είναι εκτός του χώρου της πολιτικής, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Κριτική στην κυβέρνηση

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κρίσιμη συγκυρία, τόσο για τα εθνικά θέματα αλλά και για την οικονομία.

Επικρότησε αποφάσεις της κυβέρνησης, όπου, όπως τόνισε,  υιοθετούνται θέσεις της ΝΔ, οι οποίες πολεμήθηκαν προεκλογικά (Ολυμπιακή και ΟΤΕ), αλλά άσκησε κριτική για την περίπτωση του Λιμανιού, την κατάθεση του προϋπολογισμού, τη διάσπαση των υπουργείων.

«Οι πρώτες 30 μέρες της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής είπε εμφανώς συγκινημένος «Θα είμαι πάντα κοντά σας». «Είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι σε συλλογικό όργανο της Ν.Δ. με την ιδιότητα του προέδρου και φέρνω στη μνήμη μου τις μοναδικές στιγμές αυτής της διαδρομής. Είμαι υπερήφανος για τη διαδρομή των τελευταίων 13 χρόνων, είμαι ευγνώμων που μου δώσατε το προνόμιο να ζήσω αυτή τη διαδρομή».

Ομιλία Ντόρα Μπακογιάννη

Το κόμμα χρειάζεται νέους κώδικες και νέα γλώσσα για να επανακτήσει την εξουσία τόνισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και επισήμανε «Στέκομαι μπροστά σας με πλήρη συναίσθηση του βάρους των ευθυνών θα σας μιλήσω για το όραμά μου για τις αξίες, τη διαδρομή και το μέλλον μιας μεγάλης παράταξης που ποτέ δεν έπαψε να βλέπει μπροστά».


Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας τώρα αλλά και στο μέλλον, εφόσον αναλάβει την εξουσία, είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Δεν έχουμε ανάγκη νέας ιδεολογίας, αυτή είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, ενώ δεσμεύθηκε πως ως αντιπολίτευση η Ν.Δ. θα στηρίξει κάθε μέτρο που ενισχύει τη διαφάνεια.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε τέσσερα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται στη χώρα μας: το γεγονός ότι δεν αναδεικνύονται οι αξίες της καινοτομίας και της δημιουργίας, το ότι εδώ και δεκατείες ζούμε με δανεικά, την προβληματική λειτουργία κράτους και θεσμών που έχουν ως αποτέλεσμα την ανομία και την έλλειψη σεβασμού σε κανόνες, αλλά και την αδυναμία του κράτους να ικανοποιήσει τους στόχους του.

«Η ΝΔ πρέπει να προτείνει νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με βάση την παιδεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την εθνική αυτογνωσία. Εθνικό είναι το αληθές», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Δεν θα χάσουμε ούτε μία μέρα από τις 30 Νοεμβρίου, σηκώνουμε τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι. Σύντομα θα είμαστε και πάλι μία γροθιά. Σύντομα θα έχει απέναντι του το ΠΑΣΟΚ μια ενωμένη ΝΔ. Το πάρτι τελειώνει».

«Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, την 29η Νοεμβρίου εγώ θα είμαι εδώ, εγώ θα είμαι εδώ,θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αν μου κάνετε την τιμή και μεεκλέξετε πρόεδρο δεσμεύομαι να κινούμαι ενωτικά, υπεύθυνα καισυλλογικά», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη

Ομιλία Αντώνης Σαμαράς

Ο κ. Σαμαράς τόνισε από το βήμα της βουλής «Βρίσκομαι μπροστά σας με συγκίνηση όχι για να αναφερθώ στα λάθη που έγιναν, όχι για να σας αναπτύξω τα σχέδιά μου ή να μιλήσω για μένα, αλλά για να σας μιλήσω για την ελπίδα και την προοπτική».

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η ψυχή, να ξεκαθαρίσει το μυαλό μας και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο αντεπίθεσης».

Ζήτησε παράλληλα να δοθεί νέα πνοή στη Δημοκρατία, «να γίνουμε καλύτεροι , να κάνουμε τη Ν.Δ. καλύτερη, να πάμε την Ελλάδα υψηλότερα».

«Να ξαναβρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα»

«Δεν φτάσαμε τυχαία στο αποτέλεσμα των εκλογών», συνέχισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ωστόσο ότι «εδώ δεν ήρθαμε για να γκρινιάξουμε».

«Πρέπει να πάψουμε να κρύβουμε τις ιδέες μας, να ξαναβρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα, να ξανακερδίσουμε την κοινωνία και τις διαχρονικές μας αξίες».

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τη σημασία της διατήρησης της πολιτισμικής ταυτότητας, τονίζοντας ότι «κάποιοι έχουν βαλθεί να αποδημήσουν τα έθνη με πρόφαση την παγκοσμιοποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, οι διαχρονικές αξίες πρέπει να παντρευτούν με τις σύγχρονες αντιλήψεις, και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να είναι ο ρυθμιστής που προστατεύει τον πολίτη και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θέλει το κράτος διαιτητή και εκεί διαφέρει από τον κρατισμό, που θέλει το κράτος επιχειρηματία και από το νεοφιλελευθερισμό που θέλει το κράτος νυχτοφύλακα...  «Όχι» στο κράτος - επιχειρηματία, «όχι» στο κράτος - νυχτοφύλακα, «όχι στο κράτος δυνάστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την κατάργηση των υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης και Ναυτιλίας.

Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ δεν πρέπει να μετακινηθεί προς τα αριστερά. «Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να προσελκύσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους», όπως δήλωσε.

«Πάνω από όλα η ενότητα»

«Είτε διαλέξετε εμένα, είτε την Ντόρα, είτε τον Παναγιώτη, εγώ θα είμαι εδώ, γιατί αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος, αυτή είναι υπεράνω κάθε συζήτησης».

Ομιλία Παναγιώτη Ψωμιάδη

Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τόνισε «Δεν θέλω μόνο την αγάπη σας αλλά και την ψήφο σας».

Απευθυνόμενος στον Κώστα Καραμανλή ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε τα εξής: «Θέλω τη δική σας ψήφο πρόεδρε, γιατί εγώ στα δύσκολα σας στήριξα όταν οι άλλοι γίνονται λαγοί».

Όσον αφορά το λόγο που μπήκε στην κούρσα για την προεδρία της Ν.Δ. είπε ότι το έκανε για να εκφράσει τον προδομένο λαό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ άσκησε δριμεία κριτική σε μέλη της κυβέρνησης που εμπιστεύθηκε ο κ. Καραμανλής και τα οποία «αδιαφόρησαν, έκλεισαν την πόρτα τους στο λαό και αποδείχθηκαν ανίκανοι».

«Κουράσαμε τον κόσμο μας, έξι χρόνια τρώγαμε τη σάρκα μας», πρόσθεσε ο κ. Ψωμιάδης, εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα βρει το δρόμο της αν γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές.

«Υπάρχουν πολλά σάπια φρούτα στη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, σχολίασε ότι δεν άκουσε ξεκάθαρες θέσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η Μακεδονία είναι μία και μόνο η ελληνική.

ZENITH