Skip to main content

Στο δικαστήριο για ένα πλακάκι δύο πρώην αντιδήμαρχοι της Θεσσαλονίκης

Οι κκ Κουράκης και Ζέρβας μαζί με τον διευθυντή Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης στο εδώλιο του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για μια πλάκα πεζοδρομίου, στην οποία σκόνταψε πεζή και τραυματίστηκε.

του Τάσου Τασιούλα

Κατηγορούμενοι για σωματική βλάβη από αμέλεια για ένα… πλακάκι θα βρεθούν την Τετάρτη 22 Απριλίου δύο πρώην αντιδήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και ο διευθυντής Πρασίνου του δήμου. Οι κ.κ. Ανδρέας Κουράκης (ως πρώην αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος), ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (ως πρώην αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής) και ο Ηλίας Βαχτσεβάνος (διευθυντής Πρασίνου) μηνύθηκαν από πεζή, που σκόνταψε σε πλακάκι της Εγνατίας οδού και υπέστη κάκωση ποδοκνημικής…

Οι αντιδήμαρχοι και ο διευθυντής κατηγορούνται ότι «δε μερίμνησαν ώστε οι πλάκες του πεζοδρομίου στο Ο.Τ. 31-33 στην Εγνατία οδό να συνδέονται στέρεα με το έδαφος, να είναι σε άριστη κατάσταση ώστε να μην απειλείται η σωματική ακεραιότητα των διερχόμενων πεζών, η προστασία της οποίας, όπως και η ανάπτυξη και η συνεχής βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους είναι στις αρμοδιότητές τους, ούτε έθεσαν προστατευτική μεταλλική σχάρα στη δενδροδόχο που υφίσταται στο σημείο, ώστε να μην υπάρχει υψομετρική διαφορά μεταξύ πεζοδρομίου και δενδροδόχου».

Αποτέλεσμα ήταν η πεζή που διερχόταν από το σημείο να σκοντάψει σε «διαρραγείσα πλάκα πεζοδρομίου, να χάσει την ισορροπία της και να πέσει στην ακάλυπτη δενδροδόχο, που είχε υψομετρική διαφορά από το πεζοδρόμιο, με συνέπεια να υποστεί κάκωση ποδοκνημικής».

Το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι του 2012 και η υπόθεση θα εκδικαστεί μεθαύριο στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Οι αντιδήμαρχοι στο κοινό υπόμνημά τους επισημαίνουν ότι το επίδικο ατύχημα δεν οφείλεται σε πράξη ή παράλειψή τους ή των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς βάσει του κτιριοδομικού κανονισμού «υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται. Περαιτέρω, η κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων μπορεί να γίνεται από τον οικείο ΟΤΑ σε βάρος και για λογαριασμό του υποχρέου…». Υπάρχουν εκατομμύρια πλάκες πεζοδρομίου, που εκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αυτό ακριβώς αναγνωρίζει ο νομοθέτης, την αδυναμία δηλαδή ελέγχου από το δήμο, επισημαίνουν οι αντιδήμαρχοι.

Επίσης, σημειώνουν ότι οι υπηρεσίες του δήμου δεν είχαν ενημερωθεί για την κακή κατάσταση του πεζοδρομίου, ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σε ό,τι αφορά στις δενδροδόχους, στο Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 70.000, κατασκευασμένες εδώ και δεκαετίες και πολλές από αυτές χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές…

Το ζήτημα πάντως προκάλεσε και την αιχμή του κ. Ζέρβα στη χτεσινή συνέλευση της «Πρωτοβουλίας», όπου ο πρώην αντιδήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο δήμος δεν παρείχε δικαστική συνδρομή στους δύο πρώην αντιδημάρχους, μέσω της νομικής υπηρεσίας. Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας έχει καταθέσει και αίτημα δικαστικής συνδρομής στη νομική υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης.

ZENITH