Skip to main content

Στο δίκτυο φυσικού αερίου άλλοι οκτώ δήμοι το 2010

Χαμηλότερες προσδοκίες για το ρυθμό ανάπτυξης των συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου έχει για το 2010 η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, καθώς η κρίση χτυπά και αυτό το κομμάτι της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότ
Επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου σε ακόμη οκτώ δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης προβλέπει για το 2010 το επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξης της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ΑΕ, η οποία δρομολογεί φέτος για το σκοπό αυτό επενδύσεις ύψους περί τα 13 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ελληνοϊταλικής εταιρείας κατεβάζει και τον πήχυ των αρχικών της προσδοκιών, σε ό,τι αφορά στο ρυθμό ανάπτυξής της, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Έτσι, για το τρέχον έτος η εκτίμηση, πλέον, είναι ότι τα νέα συμβόλαια θα κυμανθούν σε περίπου 10.000, ενώ περί τις 9.000 – 9.500 αναμένεται να είναι οι ενεργοποιήσεις φυσικού αερίου. Τα πρώτα μηνύματα συνηγορούν προς την αναθεώρηση στόχων που έγινε, καθώς το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2010 τα νέα συμβόλαια υπολογίζεται ότι ήταν περί τα 700 για τον κάθε μήνα και αντίστοιχα οι καινούριες ενεργοποιήσεις περί τις 600 το μήνα.

Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά από στελέχη της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ΕΒΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Βουλγαρίδη, υπεύθυνο ανάπτυξης αγοράς της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί το 2010 στο:

•    Δήμο Θερμαϊκού: τα έργα άρχισαν το 2009 και συνεχίζονται και φέτος. Σε πρώτη φάση θα συνδεθούν τα δημοτικά κτήρια, τα καταστήματα και οι παραλιακές επιχειρήσεις και σταδιακά η παροχή θα κινηθεί και προς την Άνω Περαία. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται δίκτυο και για τους Ν. Επιβάτες,
•    Δήμο Πεύκων: υπάρχει δίκτυο στο Ρετζίκι και ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο,
•    Δήμο Εχεδώρου: Σε Σίνδο και Καλοχώρι υφίσταται δίκτυο και θα επεκταθεί, ενώ στα Διαβατά οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του έτους,
•    Δήμο Χορτιάτη: προβλέπεται περαιτέρω επέκταση του δικτύου στο Ασβεστοχώρι,
•    Δήμο Αγίου Παύλου: οι εργασίες ολοκληρώνονται εντός του έτους
•    Δήμο Θέρμης: Σε Δροσιά και Τριάδη αναμένεται να επεκταθεί το δίκτυο μέχρι το Πάσχα,
•    Δήμο Πολίχνης: Στα Μετέωρα ξεκινούν οι εργασίες μέσα στην άνοιξη με προοπτική να έχουν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο φέτος,
•    Δήμο Ευκαρπίας: Αναπτύσσεται περαιτέρω το υπάρχον δίκτυο.

Υπό μελέτη είναι, επίσης, ο Δήμος Λαγκαδά (έχει γίνει συνάντηση της εταιρείας με το Δήμαρχο) και αναμένεται να περιληφθεί στο επόμενο επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξης της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, δε, για την περίοδο 2010 – 2014, η εταιρεία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και εμπορικό διευθυντή της, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, έχει προγραμματίσει επενδύσεις 61 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύου 200 χλμ., πίεσης 4 bar, καθώς και δικτύου 19 χλμ, πίεσης 19 bar. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου θα είναι στα 300 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ σε περίπου 780.000 υπολογίζεται ο αριθμός των καταναλωτών που θα εξυπηρετούνται από αυτή τη μορφή ενέργειας.

Στο τέλος του 2009 (από το 2000 και μετά), να σημειωθεί, το δίκτυο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης περιλάμβανε 820 χλμ. πίεσης 4 bar, 122 χλμ., πίεσης 19 bar, παρουσία σε 22 Δήμους, 116.363 πελάτες (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς) και 482.275 κατοίκους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους. Το σύνολο των επενδύσεων στη δεκαετία που δραστηριοποιείται η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης φθάνει τα 160 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, ο αντιπρόεδρος και εμπορικός διευθυντής χαρακτήρισε συκοφαντικά τα όσα έχουν λεχθεί τους τελευταίους μήνες και υπεραμύνθηκε της διάφανης, όπως τόνισε, πρακτικής που ακολουθείται. Στο πλαίσιο αυτό παρέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι οικιακοί χρήστες φυσικού αερίου εξοικονόμησαν, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ποσοστό 33% το 2005, 25% το 2006, 25% το 2007, 21% το 2008, 4% το 2009 και 20% στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Επεσήμανε, ακόμη, ότι οι προσφορές προς ειδικές κατηγορίες συνεχίζονται (σημειώνοντας πως δεν πληρώνουν τέλη σύνδεσης όσοι πελάτες ζουν σε πολυκατοικίες που είναι συνδεμένες με το φυσικό αέριο) και πως πλέον οι χρόνοι απόκρισης μεταξύ κατάθεσης αιτήματος και σύνδεσης με το δίκτυο, έχουν περιοριστεί στις περίπου 30 ημέρες, έναντι δύο μηνών παλαιότερα.

ZENITH