Skip to main content

Στο Ecofin της Παρασκευής το short-selling

Στο Ecofin της Παρασκευής θα συζητηθεί η απαγόρευση του short-selling σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε., μετά την αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας.
Το ζήτημα της απαγόρευσης των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων (naked short-selling), στην οποία προχώρησε η Γερμανία, θα εγείρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την Παρασκευή.

«Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και άλλα θέματα ξεκινώντας από την Παρασκευή», δήλωσε ο κ. Ρομπάι, ο οποίος θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Ecofin κατά την οποία θα συζητηθούν προτάσεις για αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της ΕΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, αρνήθηκε να σχολιάσει απόφαση εθνικού ελεγκτικού μηχανισμού, τόνισε, ωστόσο, πως, όταν συναντήθηκαν οι επικεφαλής των κρατών της ευρωζώνης στις 2 Μαΐου, «συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπεύσουμε τις εργασίες, προκειμένου να εκτιμήσουμε αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα μετά την πρόσφατη κερδοσκοπία σε βάρος του χρέους χωρών».

Ο κ. Ρομπάι επεσήμανε ακόμη ότι «η στενή συνεργασία στην ΕΕ σε όλα τα θέματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ενισχυθεί».

Διεθνής αναστάτωση μετά την απαγόρευση του short selling

Αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και εντάσεις στην ΕΕ προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων και μετοχών των μεγάλων τραπεζών από επενδυτές, οι οποίοι δεν κατέχουν τους σχετικούς τίτλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μονομερώς - χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στο πλαίσιο της Ε.Ε - και έπεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times» ως κεραυνός εν αιθρία στα αμερικανικά Χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με πτώση των δεικτών τους μεγαλύτερη από 1%.

Στην πτώση των αμερικανικών δεικτών συνέβαλε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και η νέα νομοθεσία που προωθεί η Κυβέρνηση Ομπάμα για την αυστηρότερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ άλλων με την απαγόρευση των τραπεζών να επενδύουν τα διαθέσιμα από καταθέσεις των πελατών τους για να κάνουν επενδύσεις σε σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως τα δομημένα ομόλογα ή τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας. Η απαγόρευση της Γερμανίας στις συναλλαγές short selling, όπως αποκαλούνται στη χρηματιστηριακή αργκό, εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης της κυρίας Μέρκελ για τον περιορισμό των κερδοσκοπικών κινήσεων των κεφαλαίων, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για «επιθέσεις» στα κρατικά ομόλογα των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή αξιολογήθηκε αρνητικά από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να κινούνται σήμερα έντονα πτωτικά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες τους να κυμαίνονται κοντά στο 2%. Τη διαφωνία της με την απόφαση της Γερμανίας εξέφρασε και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση του short selling μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας στις αγορές ομολόγων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό θα ήταν σκόπιμο, όπως είπε, να ζητηθεί η άποψη των αντίστοιχων κυβερνήσεων. Αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ τήρησε αποστάσεις από τη γερμανική απόφαση, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν ήταν συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ZENITH