Skip to main content

Στο ΕΔΑΔ κι άλλη υπόθεση για περιουσίες Ελληνοκυπρίων

Την υπόθεση «Δημόπουλος εναντίον Τουρκίας» στην οποία συγκεντρώνονται οκτώ υποθέσεις συνολικά 18 Ελληνοκυπρίων με θέμα τα περΙουσιακά τους στοιχεία στα κατεχόμενα, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθ
Την υπόθεση «Δημόπουλος εναντίον Τουρκίας» στην οποία συγκεντρώνονται οκτώ υποθέσεις συνολικά 18 Ελληνοκυπρίων με θέμα τα περουσιακά τους στοιχεία στα κατεχόμενα, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υπόθεση εκδικάζεται από το ΕΔΑΔ στη διευρυμένη του σύνθεση (Grande Chambre - 17 δικαστές), στην οποία είχε παραπεμφθεί, το 2007, από το σύνηθες τμήμα των επτά δικαστών, λόγω «της σοβαρότητάς» της.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη, κατά σειρά, υπόθεση για τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που εκδικάζει το ΕΔΑΔ. Το 1996 στην υπόθεση Λοϊζίδου καταδικάσθηκε η Τουρκία και το 2004 στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη το ΕΔΑΔ έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία μίας ειδικής Επιτροπής Αποζημιώσεων από την Τουρκία.

Η σημερινή υπόθεση «Δημόπουλος» θέτει εκ νέου το θέμα της Επιτροπής Αποζημιώσεων, την οποία τελικά συνέστησε η Τουρκία το 2005 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006. Έως σήμερα έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή αυτή, 434 προσφυγές Ελληνοκυπρίων.

Το ΕΔΑΔ καλείται να αποφανθεί αν η Επιτροπή Αποζημιώσεων αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο για τη διευθέτιση των περιουσιών, στο οποίο θα πρέπει πλέον να καταφεύγουν οι Ελληνοκύπριοι. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο επιδιωκόμενος στόχος της Τουρκίας, η οποία απέστειλε στο Στρασβούργο σημαντική αντιπροσωπεία δικηγόρων και συμβούλων.

Για το ΕΔΑΔ, η εξασφάλιση μιας σωστής λειτουργίας της Επιτροπής Αποζημιώσεων θα σημάνει ελάφρυνση από τις περίπου 1.500 προσφυγές Ελληνοκυπρίων που εκκρεμούν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Grande Chambre θα γίνουν «κεκλεισμένων των θυρών», απόψε, ενώ η τελική απόφαση προκύπτει συνήθως μετά έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH