Skip to main content

Στο «εδώλιο» ο Buffet

Η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που ερευνά την εμπλοκή των οίκων αξιολόγησης στην οικονομική κρίση του 2008, θα «ανακρίνει» τον Warren Buffett, μεγαλοεπενδυτή της Moody’s.
Νέα «πυρά» θα δεχτούν σήμερα οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που ερευνά την εμπλοκή τους στην οικονομική κρίση του 2008, θα «ανακρίνει» τον Warren Buffett, μεγαλοεπενδυτή της Moody’s.

Δύσκολες ερωτήσεις θα κληθούν επίσης να απαντήσουν σημερινά αλλά και πρώην στελέχη της Moody’s. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες των αμερικανικών αρχών έχουν πιέσει σημαντικές τις μετοχές των οίκων. Από τα μέσα του Απριλίου, ο τίτλος της Moody’s έχει χάσει το 35% της αξίας του, ενώ η McGraw Hill, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης που έχει στην ιδιοκτησία του την Standard & Poor’s, έχει υποχωρήσει κατά 27%.

Οι έρευνες έχουν φέρει στην επιφάνεια μια σειρά από ενοχοποιητικά e-mail στελεχών των οίκων που δείχνουν ξεκάθαρα τη σύγκρουση συμφερόντων και την παραπλάνηση των επενδυτών, που συνέβαλαν στην κρίση του 2008.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αναθεώρηση του εποπτικού πλαισίου που διέπει τους οίκους. Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες που επιθυμούν να προσλάβουν κάποιον οίκο για να αξιολογήσει τα ομόλογά τους δεν θα μπορούν στο εξής να επιλέγουν τον οίκο που θα τους δώσει την υψηλότερη αξιολόγηση, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Αντίθετα, ο οίκος θα ορίζεται από την εποπτική αρχή.

Οι οίκοι αξιολόγησης αντιμετωπίζουν ήδη ένα κύμα από αγωγές, κυρίως από επενδυτές που έχασαν χρήματα εξαιτίας των παραπλανητικών αξιολογήσεων των γνωστών και ως «τοξικών τίτλων».

Ο Warren Buffett ελέγχει το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της Moody’s, ενώ υπήρξε έως πρόσφατα δυναμικός υποστηρικτής του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας. Ωστόσο, καθώς η Moody’s (όπως και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι) κατηγορείται όλο και περισσότερο για την κρίση του 2008, αλλά και για το ρόλο της στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η «σοφός της Όμαχα» μειώνει το ποσοστό του, το οποίο είχε φτάσει να ανέρχεται στο 20%.

ZENITH