Skip to main content

Στο εδώλιο στελέχη πετρελαϊκών για την περιβαλλοντική καταστροφή

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν κορυφαία στελέχη των εταιριών, οι οποίες ενέχονται στην καταστροφή που σημειώθηκε στον Κόλπο του Μεξικού, να καταθέσουν σε ειδική ακρόαση για τα αίτια που οδήγησαν σ
Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν κορυφαία στελέχη των εταιριών, οι οποίες ενέχονται στην καταστροφή που σημειώθηκε μετά την έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, να καταθέσουν σε ειδική ακρόαση στην διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν στο σχηματισμό της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας, η οποία απειλεί τις ακτές της χώρας.

Υποεπιτροπή για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον Λαμάρ ΜακΚέι της BP America Inc, τον Στιβ Νιούμαν της Transocean Ltd και τον Ντέιβιντ Λίζαρ της Halliburton Co να καταθέσουν.

Εν όψει της διαδικασίας, η οποία προγραμματίζεται για την 12η Μαΐου, η υποεπιτροπή ζήτησε από τις εταιρίες να της καταστήσουν διαθέσιμα όποια έγγραφα διαθέτουν σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

Από την BP ζητήθηκε επίσης να καταστήσει διαθέσιμες στην υποεπιτροπή όποιες καταγγελίες έχουν τυχόν γίνει για προβλήματα στην κατασκευή της πλατφόρμας και των εξαρτημάτων απάντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη.

Η πλατφόρμα Deepwater Horizon της Transocean βυθίστηκε μετά από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε την διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Η Halliburton παρείχε διάφορες υπηρεσίες στην πλατφόρμα και επίσης είχε συμμετοχή στην σταθεροποίηση των τειχών της πετρελαιοπηγής.


Εξάλλου, ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Μπομπ Ράιλι, κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας πως η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θέτει μια σοβαρή απειλή στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.

Έχουν προηγηθεί παρόμοιες ενέργειες από τους κυβερνήτες της Λουιζιάνα και της Φλόριντα, καθώς το εκτεταμένο στρώμα πετρελαίου που διέρρευσε από την εξέδρα Deepwater Horizon, καθώς το αργό έφθασε στις ακτές της Λουιζιάνας την Παρασκευή και μετεωρολόγοι και ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα θα φθάσει στις ακτογραμμές στον Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη βορειοδυτική Φλόριδα, προδιαγράφοντας μια από τις χειρότερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, μία τέταρτη κινητή εξέδρα άντλησης πετρελαίου ανατράπηκε σε ένα κανάλι της Λουιζιάνα (νότιες ΗΠΑ) την Παρασκευή, χωρίς να διαπιστωθεί καμία διαρροή πετρελαίου προς το παρόν, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ η οποία εργάζεται για να ασφαλίσει την εγκατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων, ενώ από την πετρελαιοπηγή, που οι εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν, διαρρέουν τουλάχιστον 5.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πασχίζει να περιορίσει τις συνέπειες της διαρροής, που ενδέχεται να στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια και να προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Το αργό έφθασε στις ακτές της Λουιζιάνας την Παρασκευή και μετεωρολόγοι και ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα θα φθάσει στις ακτογραμμές στον Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη βορειοδυτική Φλόριδα.

ZENITH