Skip to main content

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τους συμβολαιογράφους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει προσφυγή στο ΔΕΕ κατά της Ελλάδας για την προϋπόθεση ιθαγένειας στην άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου.
Την Τρίτη 27 Απριλίου εκδικάζεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) η υπόθεση των συμβολαιογράφων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει προσφυγή στο ΔΕΕ κατά της Ελλάδας και ζητά από το δικαστήριο να διαπιστώσει αν η Ελλάδα, επιβάλλοντας προϋπόθεση ιθαγένειας για την πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου (άρθρο 19, παράγραφος 1, του Κώδικα Συμβολαιογράφων) και παραλείποντας να μεταφέρει το ευρωπαϊκό στο εσωτερικό δίκαιο, όσον αφορά στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου, παραβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ενωσιακό πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η προϋπόθεση ιθαγένειας για την άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου συνιστά δυσανάλογη προσβολή του δικαιώματος της ελευθερίας εγκατάστασης που παρέχει η Συνθήκη.

Την ίδια ημέρα εκδικάζονται οι προσφυγές της Επιτροπής για το ίδιο θέμα κατά του Βελγίου, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Υπέρ της Ελλάδας θα παρέμβουν η Τσεχία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, ενώ υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρέμβει το Ηνωμένο Βασίλειο.

ZENITH