Skip to main content

Στο κυνήγι ...της φοιτητικής στέγης

Ιδανική χαρακτηρίζεται από τους μεσίτες η εποχή που διανύουμε για την επιλογή φοιτητικής στέγης, καθώς υπάρχει πλειάδα επιλογών, ενώ οι τιμές είναι πεσμένες τουλάχιστον κατά 10%.
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Η ιδανικότερη εποχή για την εύρεση φοιτητικής στέγης χαρακτηρίζεται από τους μεσίτες της Θεσσαλονίκης αυτή που διανύουμε, καθώς οι υποψήφιοι ενοικιαστές θα έχουν στη διάθεσή τους πλειάδα επιλογών, ενώ θα «συναντήσουν» τιμές πεσμένες τουλάχιστον κατά 10%, σε σχέση με ένα μήνα αργότερα.

Την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής, η ζήτηση είναι ιδιαίτερα πεσμένη και ως εκ τούτου δημιουργείται πλήθος ευκαιριών τόσο για όσους υποψηφίους θεωρούν σίγουρη την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ή τεχνολογικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όσο και για όσους φοιτητές θέλουν απλώς να αλλάξουν κατοικία.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου, αυτή η εποχή θεωρείται η ιδανική για την εύρεση φοιτητικής στέγης, καθώς ο ενδιαφερόμενος έχει στη διάθεσή του πλειάδα κατοικιών για να επιλέξει. 

Επιπλέον, κατά τον ίδιο οι επιλογές όχι μόνο είναι αυξημένες, αλλά είναι και καλύτερες, καθώς τα καινούρια και τα πρόσφατα ανακαινισμένα διαμερίσματα, που συνήθως «φεύγουν» πρώτα, είναι ακόμη διαθέσιμα.

Παράλληλα, ο κ. Αναγνώστου τονίζει ότι τώρα, σε σχέση με ένα μήνα αργότερα, οι υποψήφιοι ενοικιαστές έχουν και μεγάλη άνεση χρόνου, αφού η ζήτηση είναι ιδιαίτερα πεσμένη και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών δεν πιέζουν για γρήγορη απάντηση.

Τέλος, επισημαίνει ότι οι τιμές τη δεδομένη στιγμή είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερες σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου, οπότε η ζήτηση αυξάνεται και οι ιδιοκτήτες «τσιμπάνε» τις τιμές. Εκτιμά, δε, ότι φέτος θα σημειωθεί και μια επιπλέον μείωση τιμών της τάξης του 5%, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές ενοικίασης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου μεσιτών το ενδιαφέρον των υποψηφίων επικεντρώνεται κυρίως στο κέντρο και στα ανατολικά της πόλης, ενώ προτιμώνται τα καινούρια και τα ανακαινισμένα, καθώς «ο κόσμος έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητικός».

Στο κέντρο μια καινούρια γκαρσονιέρα ενοικιάζεται προς 450 ευρώ το μήνα, ενώ οι (ανακαινισμένες) μεταχειρισμένες κυμαίνονται στα 350-400 ευρώ το μήνα. Στα δυάρια, κυρίως για όσους ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση, η τιμή των καινούριων διαμορφώνεται στα 500-550 ευρώ το μήνα, ενώ των μεταχειρισμένων ξεκινά από τα 450 ευρώ.

Όσον αφορά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, οι τιμές είναι περίπου 10% χαμηλότερες, με τις καινούριες γκαρσονιέρες να κυμαίνονται μεταξύ 400-420 ευρώ και τα καινούρια διαμερίσματα με δύο δωμάτια να ενοικιάζονται προς 400-450 ευρώ.

ZENITH