Skip to main content

Στο «μικροσκόπιο» από Βρετανία και Γερμανία η Goldman Sachs

Έρευνες από τη Βρετανία και τη Γερμανία αντιμετωπίζει η Goldman Sachs Group Inc. μετά τη μήνυση της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Securities and Exchange Commission (SEC) για απάτη των επενδυ
Έρευνες από τη Βρετανία και τη Γερμανία αντιμετωπίζει η Goldman Sachs Group Inc. μετά τη μήνυση της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Securities and Exchange Commission (SEC) για απάτη των επενδυτών, παραλείποντας βασικά στοιχεία για τα δάνεια που σχετίζονταν με το χρηματοοικονομικό προϊόν.

Την Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας να ερευνήσουν και εκείνες την υπόθεση, δηλώνοντας κατά το Reuters «σοκαρισμένος από την ηθική χρεοκοπία» που διαπιστώνει στο πόρισμα της SEC.

Παράλληλα, το αρμόδιο γερμανικό εποπτικό όργανο BaFin θα ζητήσει από την SEC τα στοιχεία της έρευνας και θα εξετάσει τις νομικές διαδικασίες στις οποίες ενδεχομένως θα προβεί, όπως ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία.

Μεταξύ άλλων, η απάτη που επιρρίπτεται στην GS αφορά και στα επενδυτικά προϊόντα «Abacus». Η βρετανική RBS βρέθηκε εκτεθειμένη στο προϊόν, όταν εξαγόρασε μέρος της ABN Amro το 2007, ενώ και η γερμανική ΙΚΒ ήταν ανάμεσα στους αγοραστές των Abacus (η τράπεζα ήταν και το πρώτο γερμανικό «κανόνι» κατά τη διάρκεια της κρίσης).

Η GS πάντως αρνείται τις κατηγορίες και εμφανίζεται και η ίδια θύμα της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι αφενός οι επενδυτές είχαν γνώση του ρίσκου αφετέρου τα προϊόντα κόστισαν και στην ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει αυτήν την περίοδο «δημόσιες ακροάσεις» για την υπόθεση των ελληνικών swap και την εμπλοκή της GS. Αν και η υπόθεση αυτή είναι ξεχωριστή, κάποιοι υποστηρίζουν πως η GS θα καταλήξει «αποδιοπομπαίος τράγος» για την κρίση, υπονοώντας μέχρι και πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης (επισημαίνοντας, για παράδειγμα, ότι η Βρετανία οδεύει προς την κάλπη).

ZENITH