Skip to main content

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι οίκοι αξιολόγησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα για τη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, μετά την «εκπληκτικά γρήγορη» υποβάθμιση της Ελλάδα, ενώ εξετάζεται και η σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα για τη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, μετά την «εκπληκτικά γρήγορη» υποβάθμιση της Ελλάδα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Εσωτερικών Αγορών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Πρέπει να εξετάσουμε το αντίκτυπο των αξιολογήσεων συνολικά στο χρηματοοικονομικό και οικονομικό σύστημα. Γι΄ αυτό το λόγο ζήτησα να αναληφθεί η ευθύνη της δουλειάς που κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Μπαρνιέ.

Παράλληλα, ο επίτροπος σημείωσε ότι «αν κοιτάξουμε την Ελλάδα, για παράδειγμα, έμεινα έκπληκτος από τη γρήγορη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Εξάλλου, ο κ. Μπαρνιέ δεν είναι ο πρώτος που θέτει υπό αμφισβήτηση τις πρακτικές που ακολουθούν οι οίκοι, καθώς μόλις χθες η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι βλέπει θετικά την ιδέα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

ZENITH