Skip to main content

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών ο πανικός στη Wall Street

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών κεφαλαιαγοράς βρίσκονται οι αιτίες που προκάλεσαν χθες τις μαζικές ρευστοποιήσεις και το κύμα πανικού στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.
Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών κεφαλαιαγοράς βρίσκονται οι αιτίες που προκάλεσαν χθες τις μαζικές ρευστοποιήσεις και το κύμα πανικού στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Οι αρχές θα ερευνήσουν ενδεχόμενες λανθασμένες εντολές καθώς και αυτόματες συναλλαγές που έγιναν μέσω υπολογιστών, και οι οποίες, όπως φάνηκε, ενέτειναν το κύμα των ρευστοποιήσεων, ωθώντας τον S&P 500 ακόμα και σε πτώση 8,6%.

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 έκλεισε χθες το βράδυ στις 1.128,15 μονάδες, με πτώση 3,2%. Νωρίτερα, είχε βρεθεί να χάνει ακόμα και 8,6%.

Σχεδόν 1,3 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια στο κρίσιμο 10λεπτό που ξεκίνησε στις 2:40, όταν ξέσπασε το κύμα φυγής κεφαλαίων στην αγορά. Πρόκειται για όγκο εξαπλάσιο του μέσου όρου. Μάλιστα, το χρηματιστήριο του Nasdaq δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει εντολές σε 286 διαφορετικές μετοχές, γιατί το εύρος της διακύμανσης υπήρξε πολύ μεγάλο.

Σε διάρκεια 8 μόλις λεπτών εξανεμίστηκε κεφαλαιοποίηση 700 δισ. δολαρίων, αναγκάζοντας τις αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση. Η κάθετη πτώση σχετίστηκε με την κρίση χρέους της Ελλάδας, ειδικά έπειτα και από την εκτίμηση του Mohammed El-Erian, επικεφαλής της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων ότι η ελληνική κρίση γίνεται παγκόσμια.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πτώση του S&P 500 στις 1.200 μονάδες πυροδότησε αυτόματες εντολές πώλησης που είχαν τεθεί στο επίπεδο αυτό, εντείνοντας τον πανικό στις αγορές.

ZENITH