Skip to main content

Στο ναδίρ η επιχειρηματικότητα στη Βόρεια Ελλάδα

Το χειρότερο κλίμα του τελευταίου οκταμήνου για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία αποτυπώνει τον Μάϊο του 2010 ο δείκτης NGBI 500. Τα αποτελέσματα σχολιάζει ο φοροτεχνικός και
Το χειρότερο κλίμα του τελευταίου οκταμήνου για τις Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία αποτυπώνει τον Μάϊο του 2010 ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500, www.ngbi500.gr) που «προσγειώνεται» ανώμαλα στο –30 τον Μάιο, έναντι –20 τον Απρίλιο και –29 τον Μάρτιο, όταν και καταγράφηκε η 2η χειρότερη επίδοση του δείκτη NGBI 500.

Η μέτρηση του δείκτη NGBI 500 για τον Μάιο είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη από την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στη στενή επιτήρηση του ΔΝΤ-Ε.Ε και τη λήψη πρωτοφανών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία έχουν πλήξει συθέμελα τη ρευστότητα στην αγορά και έχουν συρρικνώσει σημαντικά το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα.

Ουσιαστικά η έντονη αρνητική στροφή του δείκτη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απόρροια των απαντήσεων των επιχειρήσεων στην ερώτηση για την προβλεπόμενη κατάσταση τους το επόμενο εξάμηνο, αλλά και όσον αφορά στον τζίρο που πραγματοποίησαν το Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό, πλέον μόνο το 15% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο θα ευνοϊκότερο για αυτό, έναντι ποσοστού 23% τον Απρίλιο. Αντίστοιχα,  επιδείνωση «βλέπει» πια το 42%, σε σχέση με το 38% του προηγούμενου μήνα, ενώ διευρύνεται και το ποσοστό όσων εκτιμούν στασιμότητα (44% έναντι 39% τον Απρίλιο).

Απογοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα της εκτίμησης των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση τους, αφού μόλις το 11% την κρίνει ως καλή (15% τον προηγούμενο μήνα), το 45% «βλέπει» στασιμότητα και το 44% την αποτιμά ως κακή (έναντι 40% τον Απρίλιο).

Αμετάβλητη μεταξύ Μαΐου και Απριλίου και ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα στο «μέτωπο» της απασχόλησης, όπου το 25% δηλώνει πως θα προχωρήσει σε απολύσεις τον επόμενο μήνα και μόλις το 8% ότι θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.

Κάθετη είναι η πτώση των πωλήσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες συμμετέχουν στο δείγμα του δείκτη NGBI 500, αφού μόνο το 10% δηλώνει αύξηση, έναντι 25% τον Απρίλιο και παράλληλα το 56% απαντά τον Μάιο πως ο τζίρος του κατέγραψε συρρίκνωση, σε σχέση με αντίστοιχο ποσοστό 43% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Μαΐου 2010 κατά κλάδο, οι παροχής υπηρεσιών εξακολουθούν να κρατούν την πρωτοπορία στις πιο θετικές απαντήσεις, δείχνοντας πως καταφέρνουν να ανθίστανται καλύτερα στις συνέπειες της κρίσης, σε σχέση με επιχειρήσεις από άλλους κλάδους.

Κοινή διαπίστωση για όλους τους κλάδους (παροχής υπηρεσιών, εμπορικές, βιομηχανικές-μεταποιητικές και μεικτές) είναι πως θα πραγματοποιήσουν ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, πολύ περισσότερες απολύσεις και καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρήσουν όσο δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων τους.

Τις πιο αρνητικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο αναμένουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεικτές, ενώ γενικότερα οι εμπορικές είναι αυτές με τις χειρότερες απαντήσεις το Μάιο. Αντίθετα ελαφρά βελτιωμένες και καλύτερες από το μέσο όρο είναι οι απαντήσεις των βιομηχανικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, που όμως θα πρέπει να επαναληφθούν τουλάχιστον και τον επόμενο μήνα για να τεκμηριωθεί κάποια τάση ανάκαμψης σ’ αυτό τον τομέα της Βορειοελλαδικής οικονομίας.

Οι στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ τα αποτελέσματα του Μαΐου 2010 σχολιάζει στο www.ngbi500.gr ο φοροτεχνικός και πρόεδρος της «Β. Καράογλου ΑΕ», κ. Ευάγγελος Καράογλου.

«O νέος φορολογικός νόμος, παρότι έχει σίγουρα καλές προθέσεις και επιμέρους θετικά στοιχεία, δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική και τελικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ό,τι λύνει (προνομιακά φορολογικά καθεστώτα, φορολογία ΑΕ-ΕΠΕ κ.α.)», αναφέρει ο κ. Καράογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου για να αποφευχθεί «ο πιο δύσκολος χειμώνας του μεταπολιτευτικού ελληνικού κράτους» πρέπει να αξιοποιηθούν το ΕΣΠΑ και το ΤΕΜΠΜΕ, με ελαστικά κριτήρια για την ένταξη στα σχετικά προγράμματα όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων.

«Βέβαια, ακόμα και η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων να γίνει, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις δύσκολες μέρες. Τουλάχιστον, όμως, θα βγούμε από την ύφεση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, δίνοντας έτσι το χρονικό περιθώριο για την ανάπτυξη στέρεων δομών, που είναι απαραίτητες για μία νέα, δημιουργική κοινωνία», καταλήγει ο κ. Καράογλου.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Ιουνίου 2010 θα γίνει γνωστή στις 5 Ιουλίου 2010.

ZENITH