Skip to main content

Στο ναδίρ το ευρώ, στο ζενίθ ο χρυσός

Την ώρα που ο χρυσός κατέγραφε νέο ρεκόρ, το ευρώ υποχωρούσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου.
Αναταράξεις με κατεύθυνση από Βρετανία οδήγησαν τους δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν για δεύτερη εβδομάδα σημαντικό μέρος της αξίας τους μετά την προειδοποίηση της Fitch Ratings για το έλλειμμα της Βρετανίας.

Στην ανακοίνωσή της η Fitch Ratings υπογραμμίζει ότι η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη δημοσιονομική πρόκληση και θα πρέπει να επισπεύσει τα σχέδια μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα στις 979,44 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,1%. Βουτιά 5% σημείωσε και η μετοχή της BP εν μέσω ανησυχιών για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και ο τραπεζικός κλάδος. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι τίτλοι των γερμανικών εταιρειών κοινής ωφελείας E.ON και RWE, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Γερμανίας ότι σχεδιάζει να επιβάλει φόρο στα πυρηνικά καύσιμα.

Ειδικότερα ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,81%, ο GDAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,62% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,98%. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ημέρας οι απώλειες ξεπερνούσαν το 1,5%, καθώς η ενεργή πλέον εμπλοκή του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ευρωζώνης ανησυχεί τους επενδυτές.

Εντωμεταξύ, το ευρώ υποχώρησε νωρίτερα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς οι αγορές τεστάρουν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να ανακόψει τη μεγάλη άνοδο του νομίσματός της.

Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,1912 δολάρια, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει χαμηλότερα παρά την ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκε. Παρά το γεγονός ότι το ευρώ έχει υποχωρήσει 21% από τα περυσινά του ύψη, παραμένει υψηλότερα του μέσου όρου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την εισαγωγή του νομίσματος το 1999, αλλά και ισχυρότερο από τον προκάτοχό του, το γερμανικό μάρκο. Αν και το ευρώ υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα 2,5% έναντι του δολαρίου και διολίσθησε κάτω από το 1,20 για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2006, παραμένει υψηλότερα από το κλείσιμο του 1,1837 που σημείωσε στις 4 Ιανουαρίου του 1999, την πρώτη Δευτέρα διαπραγμάτευσής του μετά την εισαγωγή του, αλλά και υψηλότερα από το μηνιαίο όρο του 1,1842, σύμφωνα με το Bloomberg.com. Το εξασθενημένο ευρώ θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2011, αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το ποσοστό ανάπτυξης που χάθηκε από τις περικοπές των δαπανών, σύμφωνα με τον Τόμας Στόλπερ, οικονομολόγο της Goldman Sachs .

Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε και ο χρυσός, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ε.Ε. με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη.  Η κρίση χρέους σπρώχνει τους επενδυτές στο «χρυσό καταφύγιο».

Ο χρυσός για συμβόλαια παραδόσεως Αυγούστου, ανήλθε στα 1.246,10 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ξεπερνώντας το ρεκόρ που σημείωσε στις 12 Μαΐου . Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αναρριχήθηκε έως τα 1,254,50 δολ. ανά ουγγιά, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι Ιουλίου κερδίζει 25 cents ή 1,4% στα 18,42 δολ. ανά ουγγιά, μετά το άλμα 5% που σημείωσε στις χθεσινές συναλλαγές.  Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, ενισχύεται σε ποσοστό 2,7% στα 442 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Ιουλίου με κέρδη 0,6% κινείται στα 1.525,80 δολ. ανά ουγγιά.  Στον αντίποδα, ο χαλκός Ιουλίου υποχωρεί 3 cents ή 1,2% στα 2,73 δολ. η λίβρα, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Dow Jones Newswires επενδυτές κάνουν λόγο για ισχυρή ζήτηση χρυσού σε φυσική μορφή και στις αγορές της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας. Το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires σχολιάζει επίσης ότι η ανοδική κίνηση του χρυσού συνδυάζεται τόσο με την ανακοίνωση της Γερμανίας για περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, όσο και με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ισπανία.

Νευρικότητα επικρατεί αυτήν την ώρα 20:00 και στην Γουόλ Στριτ όπου ο Dow Jones κερδίζει 0,62%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,52%.

ZENITH