Skip to main content

Στο πειθαρχικό έξι μέλη της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης

Παραπομπή – «γρίφος» από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στην υπόθεση των συμβασιούχων του δήμου τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Μόνον ο Τ. Μηταφίδης ενημερώθηκε έν

του Τάσου Τασιούλα

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, στις 21 Ιανουαρίου, αποφάσισε ο πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο τα έξι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για το θέμα των συμβασιούχων.

Μετά τις απολογίες των έξι μελών «για παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια», ο κ. Καρούντζος παρέπεμψε την υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο (άρθρου 234 του Ν. 3852/2010), που θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη των έξι δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμη και την απειλή της έκπτωσης από το αξίωμά τους.

Κατηγορούμενοι ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου είναι ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο επίσης πρώην αντιδήμαρχος, Γιώργος Αρβανίτης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αναστάσιος Τελίδης, Μαρία Ακριτίδου – Γιαννουλοπούλου και Στεφανία Τανιμανίδου.

Το πειθαρχικό συμβούλιο καλείται από τον κ. Καρούντζο να γνωμοδοτήσει επί της υπόθεσης, η οποία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης και έφτασε μέχρι του σημείου της παραίτησης του κ. Ζέρβα από τη θέση του αντιδημάρχου και της κόντρας του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καθώς ο τελευταίος αποφάσισε τελικώς να αλλάξει τη στάση του στο ζήτημα.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε μάλιστα μόλις σήμερα μόνον ο κ. Μηταφίδης από τους εγκαλούμενους, ένα μήνα μετά τη διαβίβαση της υπόθεσης στο πειθαρχικό συμβούλιο. Οι υπόλοιποι εγκαλούμενοι δεν έχουν ακόμη καμιά ενημέρωση!

Το διαβιβαστικό αυτό μάλιστα αποτελεί… γρίφο, καθώς το πειθαρχικό συμβούλιο δε γνωμοδοτεί, αλλά αποφασίζει με βάση αιτιολογημένη απόφαση του ελεγκτή νομιμότητας (δηλαδή του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης), για την ύπαρξη της οποίας όμως κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει ιδέα…

Η επιστολή Καρούντζου καταλήγει: «Σας αποστέλλουμε συνημμένα το φάκελο της υπόθεσης που περιλαμβάνει όλα τα σχετικά έγγραφα».

Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Καρούντζος είχε ενημερώσει ότι το θέμα επρόκειτο να «παγώσει» μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλά όπως φαίνεται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και την παραίτησή του από τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα αποφάσισε να… αναθερμάνει την υπόθεση.

Προς το παρόν ο κ. Μηταφίδης, όπως τόνισε στη Voria.gr προσπαθεί να διερευνήσει μέσω των νομικών του συμβούλων τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και τους λόγους της καθυστερημένης ενημέρωσής του, ένα μήνα μετά, η οποία φαίνεται να έχει… ουρά.

ZENITH