Skip to main content

Στο Πειθαρχικό οι έξι του δήμου Θεσσαλονίκης την 21η Απριλίου

Την ώρα που ο Κατρούγκαλος δικαίωνε τους συμβασιούχους, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής καλούνταν να περάσουν Πειθαρχικό. Τι σχολιάζουν στη Voria.gr.

του Τάσου Τασιούλα

Με διαδικασίες… εξπρές γίνεται η εξέταση της υπόθεσης των έξι δημοτικών συμβούλων και μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παραπέμφθηκαν για το θέμα των συμβασιούχων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως επιβεβαίωσε στη Voria.gr ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που είναι και ένας εκ των παραπεμφθέντων, η εξέταση της υπόθεσης από το Πειθαρχικό προσδιορίστηκε να γίνει την 21η Απριλίου 2015…

Ενώπιον του Πειθαρχικού εκτός του κ. Μηταφίδη θα βρεθούν ο πρώην αντιδήμαρχος, πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αναστάσιος Τελίδης, Μαρία Ακριτίδου – Γιαννουλοπούλου και Στεφανία Τανιμανίδου.

Για την υπόθεση έχει προκληθεί σάλος, καθώς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έχει παρέμβει δυο φορές υπέρ των κατηγορούμενων, ενώ ο πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, είχε αποφασίσει την παραπομπή των έξι δημοτικών συμβούλων στο Πειθαρχικό λίγες μέρες προτού παραιτηθεί από τη θέση του, με την απόφασή του να γίνεται γνωστή στους άμεσα ενδιαφερόμενους ένα μήνα μετά…

Η παραπομπή γίνεται με βαρύτατες κατηγορίες, επειδή τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε τους συμβασιούχους, αναγνωρίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά τις απολογίες των έξι μελών «για παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια», ο κ. Καρούντζος παρέπεμψε την υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο (άρθρου 234 του Ν. 3852/2010), που θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη των έξι δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμη και την απειλή της έκπτωσης από το αξίωμά τους.

Το πειθαρχικό συμβούλιο καλείται πλέον να γνωμοδοτήσει επί της υπόθεσης, η οποία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης και έφτασε μέχρι του σημείου της παραίτησης του κ. Ζέρβα από τη θέση του αντιδημάρχου και της κόντρας του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Την ώρα μάλιστα, που οριζόταν η εξέταση της υπόθεσης, η κυβέρνηση δικαίωνε τους συμβασιούχους του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετέτρεψε τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, υιοθετώντας τη δικαστική απόφαση δικαίωσής τους, για την οποία παραπέμπονται στο Πειθαρχικό οι έξι του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως δημοσίευσε χτες η Voria.gr!

Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι δήλωσαν χτες ότι βρίσκονται ηθικά στο πλευρό των έξι παραπεμφθέντων.

Οι ίδιοι πάντως σχολίαζαν την… απίστευτη σπουδή με την οποία λειτούργησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στην περίπτωσή τους, καθώς ανάλογες υποθέσεις εκκρεμούν επί μήνες και εξετάζονται συνήθως σε διάστημα πέντε ή και έξι μηνών…

«Μας διώκουν ανήμερα την 21η Απριλίου, τυχαίως… Την ώρα που γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές με τους συμβασιούχους και είναι γνωστή η πρόθεση της νέας κυβέρνησης, από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (που σχεδιάζεται να καταργηθεί) επιδεικνύεται ιδιαίτερη σπουδή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αρμόδιος υπουργός υιοθετεί τη δικαστική απόφαση για την οποία εμείς απολογούμαστε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο…», σχολίαζαν ορισμένοι από τους έξι που θα καθίσουν ενώπιον των μελών του Πειθαρχικού σε δυο εβδομάδες.

ZENITH