Skip to main content

Στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης

Πόσο πιθανός είναι τώρα ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης; Το ερώτημα αυτό έρχεται κι επανέρχεται ολοένα και συχνότερα τις τελευταίες ώρες στο προσκήνιο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τ
Πόσο πιθανός είναι τώρα ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης; Το ερώτημα αυτό έρχεται κι επανέρχεται ολοένα και συχνότερα τις τελευταίες ώρες στο προσκήνιο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους για να αποσυμπιέσει την κατάσταση, φοβούμενο κοινωνική έκρηξη λόγω των σκληρών μέτρων που λαμβάνει. Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προοπτική έχει που συζητείται εδώ κι αρκετές μέρες, σε φιλολογικό επίπεδο, όμως, τα τελευταία 24ωρα ο προβληματισμός για την αναγκαιότητά του μεγαλώνει.

Οι κατ’ αρχήν πληροφορίες κάνουν λόγο για μια πιθανή ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με τεχνοκράτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης. Όπως υποστηρίζεται, σε αυτή τη φάση που το κέντρο των αποφάσεων δεν βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας, μια τέτοια πλαισίωση θα μπορούσε να θεωρηθεί πολλαπλά ωφέλιμη. Κατ’ αρχήν και το έργο της υποστήριξης των συμφωνηθέντων θα μπορούσε να προχωρήσει ευκολότερα και γρηγορότερα, αλλά και το πολιτικό κόστος για τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης θα ήταν μικρότερο.

Το γεγονός ωστόσο ότι το σενάριο του ανασχηματισμού έχει ξεκινήσει να συζητείται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προωθηθεί κιόλας, τουλάχιστον άμεσα. Μεσοπρόθεσμα όμως η προοπτική υφίσταται και όσο θα περνάει ο καιρός θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχύεται, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

ZENITH