Skip to main content

Στο σκαμνί μοναχοί και λαϊκοί για την υπεξαίρεση στη Μονή Εμμαούς

Στο εδώλιο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν έξι άτομα για υπεξαίρεση 28 εκατ. ευρώ από το γυναικείο ησυχαστήριο «Η Ανάστασις του Χριστού - Εμμαούς», στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Λαγκαδ

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Στο εδώλιο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν έξι άτομα για υπεξαίρεση 28 εκατ. ευρώ από το γυναικείο ησυχαστήριο «Η Ανάστασις του Χριστού - Εμμαούς», που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν  τρεις μοναχοί και ισάριθμοι λαϊκοί που κατηγορούνται, από κοινού, για απάτη και υπεξαίρεση, κατ' εξακολούθηση, εις βάρος της ιεράς μονής καθώς επίσης και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Οι παραπάνω πράξεις τελέστηκαν, από το 1994 έως το 2006, χωρίς την έγκριση της ηγουμένης η οποία απαλλάσσεται από τις κατηγορίες, όπως επίσης και άλλη μία μοναχή του μοναστηριού, με το ίδιο βούλευμα.  Ως βασικοί κατηγορούμενοι περιγράφονται ένας μοναχός, ένας ιερομόναχος και μια μοναχή οι οποίοι, με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης, φέρονται ότι προσέγγιζαν τους πιστούς που εκκλησιάζονταν στο ησυχαστήριο και τους έπειθαν να αγοράσουν αγροτεμάχια με τη λήψη δανείων στο όνομά τους.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης υιοθέτησε την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Μητρουλιά που  έκρινε ότι  οι κατηγορούμενοι σύναψαν 29 δανειακές συμβάσεις, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος και ζημιώνοντας την περιουσία του ησυχαστηρίου κατά 28 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω χρηματικό ποσό συμπεριλαμβάνονται και 4,2 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την ανέγερση ιδρύματος απόρων και γερόντων.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι ιδιοποιήθηκαν χρηματικά ποσά με το πρόσχημα των δωρεών προς Ιερά Σκήτη του Αγίου Όρους και προς διάφορες άπορες οικογένειες ενώ τοποθέτησαν τα χρήματα σε χρηματιστηριακές εταιρείες και σε προθεσμιακές καταθέσεις ξένων νομισμάτων, από το 1998 έως το 2008. Οι κατηγορούμενοι (μοναχοί και λαϊκοί), το 2007, ίδρυσαν off shore εταιρεία στη Λιβερία που εγγυήθηκε δάνειο, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαιούχο το ησυχαστήριο.

Η έρευνα ξεκίνησε με εισαγγελική παραγγελία του τότε προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Γιώργου Μπόμπολη, τον Νοέμβριο του 2008, μετά τις καταγγελίες δικηγόρου σε τηλεοπτική εκπομπή. Το πόρισμα της τότε Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (σήμερα ΣΔΟΕ) υποβλήθηκε το 2011 και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για απάτη σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

ZENITH